23 Aralık 2015 Çarşamba

Niyet Bozulunca Sözler Sancılanır *

-... .. Bazen bizim kontrolümüzün dışında seçilmiş uyarılarla karşılaşabiliriz. Eğer temelde bizim duruşumuzu ve yönümüzü belirlemiş bir niyetimiz varsa, bu niyete paralel olanlar daha kolay kabul edilir, ... ..
-Bilinçdışımıza kodlanan bu bilgiler bizim genel bir gidiş ve yaklaşım biçimimizi oluşturmamızı sağlar. Biz genel bir kararlılık ve öngörü içinde oluruz. “Bu böyledir, şu şöyledir, ben böyleyim, şöyle söylemeliyim, şunu yapmalıyım, şöyle
davranmalıyım.” gibi... Bu çerçevelerin içine düşen her şeyi, bu kalıpların anlamına göre değerlendiririz.
-Bu anlam kalıpları özellikle de 11 yaşımıza gelinceye kadar, çevremizdeki güçlü ya da devamlı olan ve zihnimizin aydettiği görüntüler, yaşama biçimi, tlkin,  okuma ya da tecrübe ile oluşur. Ve ilaveten, hangi yaşta olursak olalım kendimizi aptırarak ilgiyle baktığımız, gördüğümüz, dinlediğimiz yani dikatimizi odakladığımız uyaranları da içerir.
-Araştırmalar gündelik hayatta bizi davranışa sevk eden bilgilerin bilinçdışı kaynaklı olduğunu söylüyor. O zaman bizim küçükken neleri görüp yaşadığımız çok önemli.
-İlgi, niyetle paralel olarak şekillenir. Fakat bilgisiz ilgi, niyetimizi cehaletin karanlığına bırakacak kadar ileri gidebilir. Bu durumda giderek yaptığımıza inanıp niyetin gerçekleşmemesi, muhatabın durumuna ve tepkisine ya da harici şartlara bağlayıp savunma geliştirebiliriz.... ..
-Niyetimizi doğru bilgi ile destekleyip güçlendirebiliriz. Yoksa yanlış bilgi, niyetimizi arka plâna iterek yönlendirmelerle bizi hiç olmadık sahillere sürükleyebilir.
-Örnek verecek olursak; aslında niyeti iyi geçinmek olan ve eşinin bir eksiğini düzltmesini sağlamak olan bir hanımefendi, eşinin beğenmediği bir tavrını eleştirirken, bu tavırla amacına ulaşıp ulaşamayacağını düşünmeden gördüğü, bildiği ve alıştığı yanlış bir usul ile hareket ederse, kesinlikle paralel bir sonuç oluşmayacaktır. Çünkü bu yaklaşım ve davranışa, doğru bilgi klavuzluk etmiyordur. Etkiye tepki ile azmettirici ve tetikleyiciler de devreye giriverince niyet şu dağda, biz bu dağda kalmış gibi oluruz.
-Giderek ... .. adeta sürükleniriz.

-... .. Aslında evlilik hayatına adım atarken herkes iyi niyet taşıyor, fakat bugün neredeyse çiftlerin %90’ı mutsuz. Bu iyi niyetler, sorunları çözmeye yetmiyor. Niye? Çünkü desteği yok.
-... ..
*Hayat Filminden Kurtarıcı Kareler ı  – Saliha Erdim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder