12 Aralık 2015 Cumartesi

Aliya İzzetbegoviç – tarihe tanıklığım

Srebrenica *
-BM’in, her ikisi de Nisan 1993 tarihli ve ... .. sayılı BM Güvenlik Konseyi kararları ile güvenli bbölge ilan edilmiş olan Srebrenica ve Zepa... ..
-Srebrenica’ya yönelik nihai saldırı 6 Temmuz’da başladı... .. NATO hava kuvvetleri tarafından harekat yapılmasını talep ettik. Uluslararası topluluğun UNPROFOR askerlerinin bir güvenli sahanın çiğnenmesine izin vermeyeceğine inanıyorduk.  ... ..
-7 Temmuz’da Bosnalı Sırplar Srebneca’daki Hollanda askeri gözlemci noktalarından

birine saldırdılar ve 55 Hollandalı askeri rehin aldılar. Uluslararası topluluk , rehinelri kurtarmak için hava saldırıları düzenlemeyi reddetti ve aslında Srebrenica’yı fiilen kurban etmiş oldular. ... ..
-Uluslararası Kızıl Haç Komitesi yanlızcakatliamın ilk dört gününde sivil ve asker 7079 kişinin öldürüldüğü sonucuna ulaştı. Bu nihai rakam değil. ... ..
-Dünyanın Srebranica vakasındaki pasifliğinden cesaret alan Mladic, Zepa üzerine yürüdü. Planlarına Gorazde de dahildi ama durduruldu. ... ..
-Zepa 25 Temmuz 1995’te düştü.
-Srebrenica ve Zepa talihsizliklerinin ondan sonraki olaylar üzerinde büyük etkisi oldu. ... .. 30 Ağustos 1995’de Srebrenica üzerinden iki ay geçmeden NATO’nun Bosna çapındaki Sırp mevzilerine yönelik hava müdahalesi başladı.. Bunun o anki gerekçesi, 28 Ağutosta Saraybosna pazaryeri Markale’ye düşen bombaydı, ama ben gerçek nedenin Srebrenica olduğunu düşünüyorum ... .. 
*Aliya İzzetbegoviç – tarihe tanıklığım
Fotoğraflar:
-Brcko  Ömer Cegovaça Şubat 1997
-B-H 1997   yetim çocuklar organizasyonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder