10 Aralık 2015 Perşembe

İnsanı En Çok Savuran Şey...

İnsanı En Çok Savuran Şey, Yanlış Yapması Değil Doğruyu Aramamasıdır
-... .. İnsanın yaradılış gereği yanlış yapma ihtimali vardır. “Hedefe ulaşmak için her şey mubahtır.” anlayışındakiler için ... .. ne gerekiyorsa yapılır. Bu arada birilerinin haksızlığa uğramış olması, üzülmesi ve mağduriyeti, bunun dinî ve ahlakî ilkelere uygunluğu gibi durumlar pek de önemli değildir; ... ..
-İnsan isterse, en haksız durumdayken bile, sözleri ustalıkla kullanarak herkesi haklılığana inandırabilir, bunun için yemen eder, ağlar ... ..   savunduğu doğrular yaşama
biçimi haline geldikçe, yaklaştığı taraf aynı zamanda sığındığı taraf olur.
-Yanlışı yapmak çok kolaydır, ve insan yanlışa çok kolay alışır. Bunun zorluğu ise sonra yaşanır. Yanlışa düşmek için eğitim almak, danışmak, düşünmek gerekmez. ... .. Sonucu hesap etmek gerekmez, vicdan azabı diye bir şeyle uğraşmak gerekmez, özür dilemeye de gerek yoktur. ... ..

-Oysa doğrular sadece aramakla bulunur, ... .. İnsan, insan olması gereği hata, yanlış ve günah işleme eğilimindedir. Peygamber ve melek olmanın dışında, bunlardan kaçınmak zordur. Ne var ki insanı yüceltecek olan yanlış yapılmasında değil, ayette de buyurulduğu gibi, yanlışından sonra tevbe edip daha iyi olmaya çalışmaktır. ... .. “Allah’ım, doğru düşünmemi, doğru anlamamı, doğru konuşmamı ve doğru yaşamamı nasip et. Beni doğru insanlara yakın kıl ve beni de o doğru insanlardan eyle!” ... .. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder