5 Aralık 2015 Cumartesi

gülümse *

Büyük başlangıçların adımları küçük olur
-Hemen her şeyin başlangıcı küçüktür. ... .. Sabretmenin gerekliliğine olan inanç, çabuk elde etmenin dayanılmaz çekiciliğine üstün geldiği zaman...
-... .. Fırına pişmesi için yerleştirdiğimiz yiyecekler fırının yavaş ısınmasıyla içini çeke çeke pişer. Aniden ısınırsa yiyeceğin altı üstü çabucak pişer; daha doğrusu haşlanır, içi çiğ kalır. Ya da içi pişsin diye biraz daha bekletirsek bu sefer de yanar ve bu haliyle kimsenin işine yaramaz. ... ..
-Tane tane, döne döne inen ve sanatkârı tarafından tek tek işlenmiş zarif kar taneleri
, ilk yağmaya başladığında minik minik iken zamanla birikir, etrafı kaplar. Kar yağışının devam etmesi halinde ise tabakalar oluşur. İnişi de birikmesi de yavaştır ve belli bir zaman dilimi içinde olur. ... ..
-Bilmeliyiz ki başlangıçları önemsemeyenler, büyük başarıları elde edemez ya da elde tutamazlar. ... ..
-... .. bir bebek .... .. yavaş yavaş büyümeye ve gelişmeye başlar. Bir yaş civarında, önceden antramanlarını yaptığı ayağa kalkmayı başarmaya ve öpülesi minik elleriyle tutunarak adım atmaya çalışır. Başardığı minik adımları, yeryüzündeki “Evet bakın başarıyorum.” diyen mutlu gülücüklere dönüşür. Bir iki derken bu minik adımlar önce sağlamlaşır, sonra hızlanır ve giderek büyür. Atılan adımın başarılması, güven temelini pekiştirir ve yeni bir adım için enerji verir, gidişe ivme kazandırır.
-Bebek adımları niçin küçük olur? Çünkü o daha hayatın minik başlangıcını yaşıyor; kendisi küçük, bu yüzden adımları da küçük. ... .. Tecrübe güneşi henüz büüyümemiş ve gelişmemiş. Onun için adımları kendisi gibi küçük. Büyümesine paralel olarak ayakları da büyüyecek, adımları da.
-Bebek adımları benzetmesi psikolojide de kullanılır. Psikoterapi olan, tedavi gören ya da yönlendirilen insanlara; sıkıntıları aşmanın, başarmanın yavaş yavaş ve zamanla olacağını ve minik minik uygulamaları başardıktan sonra daha büyüklerine ulaşılabileceğini ifade etmek için kullanılır. Adeta, “Bir minik adım at, gülümse, çünkü başardın; devamın da getirebilirsin, haydi bebek adımları gibi, attığın adım çok önemli, başardın.” denmek istenir. ... ..
*Hayat Filminden Kurtarıcı Kareler ı  – Saliha Erdim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder