31 Aralık 2015 Perşembe

evlilik & dokunarak iletişim *

-Karı-koca muhabbetini etkileyen üç önemli iletişim çeşidi vardır. Dokunarak iletişim, kelimelerle iletişim, beden dili ile iletişim.
-“Dokunarak iletişim”... Yani “cinsî hayatveya evliliğin yatak odası...
Cinsellik sadece yatak hayatı mıdır?
-... ..”Kocalarınızın geleceği saatte biraz süslenin, kendinize çeki düzen verin...” dediğim zaman hanımlar gülüşüyorlar. Bazen arada biri çıkıp diğerlerinin söyleyemediğini söylüyor: “Kocayı kapıda öyle karşılarsak adamın aklına başka şeyler gelebilir. Elimizi verirsek, kolumuzu kaptırırırz.” diyenler çıkınca bunu söyleyene destek olanlar çok
oluyor. ... ..
-... .. Kadın cinselliği sevmiyor ve görev olarak katlanıyorsa erkek kendini tecavüzcü gibi hisseder. ... .. cinsi münasebet ancak iki tarafın tatmin olması ile taraflara mutluluk verir. ... ..
-Karı-koca birbirlerine ne kadar çok dokunursa o kadar sevgi ve sadakatleri artıyor. Dokunmanın illâ cinsellik için olması gerekmiyor. Yan yana oturmak, omuzuna yaslanmak, el ele tutuşmak... Buradaki hassas nokta, birbirinee az dokunan çiftlerde, erkeler eşlerinin dokunmasıyla çabuk tahrik olabildikleri için el ele tutuşmanın sonu yatakta bitebiliyor. Bu da dokunmayı seven kadınların eşlerinden uzak durmalarına sebep olabiliyor. ... .. Bu sorunun çaresi daha çok dokunmak...

Peygamberimiz cinsî münasebet için ayrılan zamanın boş, bâtıl bir zaman olmadığını bildiriyor. Başka bir hadis-i şerifte “cinsî münasebette sadaka sevabı olduğu” anlatılıyor. Çünkü karı-koca ruhen ve hissî olarak tatmin olmuşlarsa, kafalarını meşgul etmez. İbâdete ve insanlarla münasebetlere daha temiz bir kafayla zaman ayırabilirler. ... ..
-... .. Sevişmek bir hazdır; yemek yemek gibi. Yemek çok hızlı yendiğinde de insan doyar; ama haz duygusu en alt seviyede olur. Yemek yavaş yavaş yendiğinde keyfi çıkar. Ayrıca hızlı yendiğinde daha fazla yemek isteği doğar. Çünkü çok yenmiştir; fakat tadı alınamamıştır. Arıca yemekte insan bir tek kendinden sorunludur; oysa sevişmede eşinden de mesuldür. ... ..
Cinsi Cehalet
... .. Kadının üstünde onu daha çekici gösterecek güzel bir gecelik olması veya bir örtü altında olmaları veya ışıkta değil de loş bir ışık altında olmaları çiftlerin münasbet sırasında kafalarını bedenlerine takmaması için iyi olur. Bilhassa kadınlar “Kilo mu almışım, göbeğim mi çıkmış, eşimin gözüne hoş görünmeyeceğim.... “ gibi vehimleri takıntı yapabilirler, .. ..
Evlilik İlişkileri ve “Biz-Benliği”
-... .. Evlilikte, buna, “ben” ve “sen” yerine, “biz” yaşantısı diyoruz! Bu, ancak karıkocanın, birliktelik kurmalarıyla gerçekleşir. ... .. Bizim evimiz! Bizim çocuklarımız; bizim sağlığımız! Ve bütün birliktelikler, ... .. (bizim altınlarımız...)
--... .. Kısaca, evlilikteki bu “biz”den güç almayan davranışlar, kadın ve erkeği mutsuz kılmaktadır. ... .. Buna eşlerin bütüncül uyumu denir. ... .. Anlamı şudur... ..: Eşler, kendi bireysel ve kişilik niteliklerini davranışlarıyla ortaya koyarlarken, kerşılıklı olarak, birbirlerinin eksikliklerini ya da yanlışlıklarını da giderme, düzeeltme ve karşılıklı yüceltme davranışlarını da ortaya koyma çabasında bulunurlar. ... ..
-... ..
-... .. Hiçbir insan, şaka da olsa, bir başka insan tarafından, küçümsenmeyi, horlanmayı hoş görmez ve tolerans göstermez! Ancak, için için öfke biriktirir! ... ..
Cinsel İlişkinin Metalaşması:
Zoraki Karılık
-... .. Çocukluklarından beri; ayıp, günah ve yasak sözcükleriyle “cinselliği” bir tabu olarak algılayan, bu konuda son derece bilgisiz olan kadının bu rolünden, kendisiyle ilgili, önemli bir beklentisi yoktur. ... ..
-... ..
-Kocam eve gelince ... .. televizyonun karşısına geçip suskun oturuyor. ... ..
-... .. iki “mutsuz” insan yanlızca görünüşü, “zevahiri” kurtarmak için mutluluk oyunu oynarlar...
-... .. Erkek kadını dört duvar arasına kapattıktan, onunla tutarlı bir insan insana ilişkide bulunmadıktan sonra, yaşam sorunlarını  kendisi ile eşit düzeyde paylaşmasını isteyebilir mi karısından? ... ..
... ..
Evlilik İlerledikçe Niçin Sorunlar Yoğunlaşıyor?
-... .. Cinsel çekiciliği canlı tutabilmek, sürdürebilmek için yeni davranışların ortaya konması gerekir. Oysa evlilik ilerledikçe eşler bunu tam tersini yapıyor, birbirlerini itici davranışlar ortaya çıkıyor ya da belirginleşiyor. ... ..
Evlilikte Cinsel Sorunlar
-... .. insanın cinsel davranışı, ruhsal yaşantılarıyla çok sıkı bağlantılıdır. Hiçbir davranışımız, karşı cinsten bir insanın varlığına, cinsel yaşamımız kadar gereksinim göstermemektedir. ... ..

*evlilik raporu Evlilik-Aile ve Yaşam Birlikteliği - Prof. Dr. Kurban Özuğurlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder