27 Haziran 2016 Pazartesi

Tutkuyu sürdürmenin yolları *

Beslenmek, su içmek, nefes almak nasıl yaşamın bir gerekliliği ise cinsellik de evliliğin bir gerekliliğidir. Bu gereklilik ancak tutku ile yapıldığı takdirde bireye ve ilişkiye hizmet eden bir unsur olacaktır. Görev algısı ile ya da zoraki olmamalıdır. İstekle ve bazen de kendiliğinden olmalıdır. Evlilikte sabır, sadakat, koşulsuz sevmek, samimiyet, tutku, saygı ve anlayış olursa, mutlu bir birliktelik ve sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olunur.
Kendiniz olarak kalın
Evliliğin ilerleyen yıllarında azalan cinsel tutkuyu sürdürmenin şifresi; duygusal açıdan karşındaki ile bütünleşirken kendiniz olarak kalabilmekten
geçer. Bu tür bir kendini geliştirebilmenin birkaç ana eylemi vardır. Öncelikle açık iletişim kurmak, eşe dokunmak, eleştirmeden yumuşak başlangıçlar yaparak sorumluluk almak ve endişelerin üzerine gitmek gerekir.
Açık iletişim kurmak, kendini özgürce ifade etmek anlamına gelir. Yani kişi ne istediğini doğrudan söyleyerek sorulara da dürüstçe yanıt vermelidir. Cinsel açıdan aynı yoğunlukta olmasa da bunu eşinden mümkün olduğunca saklamaması ve onu engellememesi demektir. Eşi ile konuşabilmek, ilişki içindeki rolleri netleştirmek, aradaki üçüncü kişileri çıkarmak, helal daire içinde kurdukları evlilikten ve yaşamdan daha çok zevk almanın peşinde koşmak, yatak odasının mahremiyetini korumak ancak açık bir iletişimle mümkün olur.
Gün içinde telefonla arayın
Her şeyi göze alarak eşe dokunmak ve onun dokunuşlarına izin vermek, birlikte aynı saatte yatmak ve aynı saatte kalkmak birlikte oturmak, ev içinde sık sık sarılmak ve öpmek, dizine yatmak, saçlarını okşamak, el ele dolaşmak gibi dokunma eylemleri hem eşlere huzur ve güven verir hem de ilişkiyi güçlendirir. ... ..
ELEŞTİRİLMEKTEN KORKMAYIN
... ..       Kişi isteklerini dile getirdiği takdirde terk edileceğine, eleştirileceğine ve reddedileceğine dair endişe yaşayabilir. ... ...       ... .. gerginliklerden kurtulmak için eşini suçlar ve davranışlarını eşine acı verecek şekilde değiştirir.
Yani kişi mahrem deneyimlerinden oluşacak endişeleri durdurmak ya da onlardan uzaklaşmak yerine endişelerinin üzerine gitmelidir. Kendini açığa vurma endişesi ile baş edebilmek için esneklik sağlanmış olur. Erotizmi ve cinsel tutkuyu ortaya çıkarır. Çünkü endişelerin üzerine gitmek helal dairede cinsel sınırları genişletir. Cinsel heyecan ve tutku oluşturur.


*Yazının tamamı için Serpil Özşen http://www.meydangazetesi.com.tr/tutkuyu-surdurmenin-yollari-makale,2775.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder