26 Haziran 2016 Pazar

Cinsellik niye bir tabu?

Ülkemizde cinsellik hâlâ bir tabu olma özelliğini sürdürüyor. Çok merak edilmesine rağmen yasaklanan, çok konuşulmasına rağmen bilimsel gerçekleri dillendirilmeyen, çok bilindiği iddia edilmesine rağmen az şey bilinen, çok abartılmasına rağmen utanılan bir konu olan cinselliğin bir anayasası bulunuyor. ... ..
Monoton cinsel yaşamın kontrolüne girmek istemeyen ve cinselliği karşılıklı doyum içinde yaşayabilmeyi hedefleyen çiftlerin hayallerine doğru ilerleyebilmek için ... ..ana maddelerini uygulamak gerekiyor.
Dünya Cinsel Sağlık Birliği’nin Cinsel Haklar Bildirgesi’nde cinsellik,

her insanın kişiliğinin ayrılmaz bir parçası olarak görülüyor ve cinselliğin tam olarak gelişimi, temas, mahremiyet, duygusal ifade, zevk, şefkat, aşk gibi temel insan ihtiyaçlarının doyumuna bağlanıyor. Cinsel haklar, özgürlüğe, onura ve her bir insanoğlunun eşitliğine dayalı evrensel insan hakları kapsamında değerlendiriliyor. 
Evlilik çatısı altında bir araya gelmiş her çiftin cinsel ihtiyaçlarını ve arzularını eşinden talep etmesi onun hakkıdır. Sadece cinsel
ihtiyaçlar için evlenilmese de yuvanın devamlılığında cinselliğin çok fazla payı vardır. Bu nedenle, mutlu birliktelikler yaşayabilmek için çiftlerin isteme haklarını kullanmaları, cinsellikle ilgili istek, arzu ve beklentilerini eşlerinden açıkça talep etmeleri gerekiyor. Cinsel hayatta istemek her ne kadar kişinin kendi arzu, düşünce ve yapılmasını istediklerinin eyleme dökülmüş hali olarak görülse de, aslında hem aradaki tutkunun devamını sağlıyor hem de karşı cinsin cinselliğe bakış açısını keşfetmenin önünü açıyor.
... ..
Modern çağın aşmakta güçlük çektiği bir sorun olarak devam eden cinsel mitler (hurafeler) nedeniyle pek çok çift cinselliği içlerinde bastırıyor ve cinsel hayatın getirilerini yaşamakta zorlanıyor. Bu haliyle istemek birçok çift tarafından sapıklık, kötü kadın olma şeklinde algılanabiliyor. Bu nedenle hem sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşama ulaşmak imkânsız oluyor hem de var olan cinsel sorunlar çözümsüz kalabiliyor.


*Yazının tamamı için Serpil Özşen http://www.meydangazetesi.com.tr/cinsellik-niye-bir-tabu-makale,3094.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder