14 Haziran 2016 Salı

Eşler arasındaki utangaçlık *

Cinsel işlev bozukluğu yaşayan insanlara bakıldığı zaman utanma duygusunun en belirgin duygu olduğunu gözlemleriz. Utanma duygusu engelleyicidir. Suçluluk ve günahkârlık duyguları da aynı utanma duygusu gibi anti-afrodizyaktır. ... ..  
... .. Bastırılan duygular cinselliğin düşmanıdır. Bastırma savunma mekanizması kişiyi rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerin bilinçdışına itilmesi, orada tutulmasıdır ve kişinin kendini bilinçdışı olarak bir şekilde
korumaya çalışmasıdır. ... ..
Birçok ... ..  sorunun arka planında çocukluğa ve ilkgençlik yıllarına ait travmatik yaşantıların derin duygularını bulmak mümkündür. Bu nedenle bastırma, zihinsel ve bedensel enerjiyi oldukça tüketen bir savunmadır.
Bir kişinin hem kendisini tanıması ve bilmesi hem de sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşama sahip olması bastırmayı az kullanmasıyla mümkündür. Bastırılan ve kişinin bilinçli olarak farkında olmadığı duygusal engeller bir araya gelince, kadın kendi öz kişiliğini bir türlü bulamaz. Sağlıklı bir cinsellik yaşayamaz. Çünkü çoğu zaman çocukluk yıllarından kulaktan dolma bilgilerle yaşadığı korku, aşağılık duygusu ve suçluluk duygusu gibi psikoljik engeller insanlarda cinsel arzuyu azaltmakta, heyecan boşalma ve orgazma yol açan cinsel refleksleri sınırlamaktadır.
Utangaçlık duygusunun güven duygusuyla sıkı bir ilişkisi vardır. Kendine ve performansına güven duymayan kişiler, utangaçlık duygusuyla cinsellikten kaçabilir. Eşler kişilerin utangaçlık davranışlarına karşı onu yargılamadan, alay etmeden, baskı yapmadan, anlayışla, ilgisini ve beğenisi eşine ifade ederek eşinin bu sorunun üstesinden gelmesinde destek olabilirler. 

*Yazının tamamı için Serpil Özşen http://www.meydangazetesi.com.tr/esler-arasindaki-utangaclik-makale,1380.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder