5 Ağustos 2015 Çarşamba

iyi eş

Fazla naz aşık usandırır – otuz yedinci bölüm
İyi ebeveyn olmadan önce iyi eş olun
Uzman/yazar Serpil Özşen (www. nevailedanismanlik .com); “.... ..İnsanoğlu yaradılış itibariyle yalnız ve yarımdır. Kur’an’da da buyurulduğu gibi eşler birbirlerinin örtüsüdür. Biri diğerinin mahremiyetini örter ve ona bakım verir. Eşler birbirlerine muhtaçtır. Evlilik aslında kişinin diğer yarısını bulması ve kendini güvende hissetmek için oluşturduğu kurumdur. 
Eşleşmek fıtridir ancak evlilik kültüre göre değişen bir kurumdur. Evliliğin, neslin devamının sağlanmasından önce
evrensel olarak amacı, bütünleşme arzusudur. Kadın ve erkek ebeveyn olmadan önce ‘eş’ olurlar…
İnsan hayatı boyunca anne karnındaki huzuru ve güveni arar. Anne rahminde kişi kendini güvende ve cennetteymiş gibi hisseder. Anne rahminden çıktığında insan o duyguya yeniden kavuşmak ister. İşte sağlıklı ve mutlu bir evlilik bu bütünlük duygusunu verdiği için kişiye güveni hissettirir. ... .. Ancak bu güvenin sağlanamadığı evliliklerdeyse kişiler kendilerini yalnız, hırçın ve çaresiz hissederler.
Eşler ortam ve durum ne kadar gergin olursa olsun birbirlerini eleştirerek başlamak yerine yumuşak bir başlangıç yaparak giriş yapmalıdırlar. “Hiçbir zaman yapmıyorsun’’ demek yerine; “Şimdi şuna ihtiyacım var” diyerek çatışma ve gerginliği azaltacak bir giriş yapmış olurlar.
Bir durum karşısında ihtiyacını dile getiren eşine karşı savunmalar yapmak ve bahaneler üretmek yerine bir sonraki aynı durum için sorumluluk alarak eşini anladığını ifade etmelidir.
Eşler arasında güveni zedeleyen, eşleri hırçınlaştıran en sık görülen ve iletişime en çok ket vuran davranış ise eşini aşağılayarak ve küçümseyerek kendini ifade etmeyi tercih etmesidir. Oysa eşlerini tarif etmeden sadece kendi duygularını ifade ederek iletişim sağlamış olmaları hem kendi ihtiyaçlarını dile getirmiş hem de kendi duygularına odaklanarak, eşinden kendisiyle ilgilenmesini talep etmiş olurlar.

Mutlu çiftlere baktığımız zaman çok iyi anlaşan değil çok iyi iletişim içerisinde olan çiftler olduklarını görüyoruz .. .. ” diyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder