27 Temmuz 2016 Çarşamba

Yüksek eşitsizlik daha az verimli ve üretken bir ekonomi yaratır *

Kamusal yatırımların azaltılması
-Günümüzün geçerli ekonomik prensipleri iktisadi büyümenin motoru olarak özel sektörün rolünü vurgulamaktadır. Bunun nedenini görmek kolaydır: Inovasyon denince aklımıza Apple, Facebook, Google gibi hayatımızı değiştirmiş birçok şirket gelir.
-Ancak bir de arka planda bulunan kamu sektörü vardır; bu şirketlerin başarısı, hatta ekonomimizin genel canlılığı ağırlıklı olarak kjamu sektörünün iyi işlemesine bağlıdır.
-Tüm dünya genelinde yaratıcı girişimciler bulunur. Farkı yaratan –bu kişilerin fikirlerinin gerçekleşmesini ve ürünlerinin piyasaya
ulaşmasını belirleyen- devlettir.
-Herşeyden önce, devlet oyunun temel kurallarını koyar. Kanunları uygular. Daha genel olarak, toplumun ve ekonominin işlemesine izin veren fiziksel ve beşeri  altyapıyı sunar. Eğer devlet yolları, limanları, eğitimi ve temel bilimsel araştırmaları sunmazsa –ya da başkasının bunları sunmasını sağlamaz veya en  azından başkalarının bunları sunması için gereken şartları sağlamazsa-  o zaman alışageldiğimiz iş piyasası işlemez olur.
-İktisatçılar bu tür yatırımlara, temel bilgi kullanımı örneğinde geçerli olduğu gibi, herkesin yararlanabildiği malları ima ederek “kamusal mallar” adını verir.
-Modern bir toplum kolektif hareket gerektirir, yani, bu yatırımları yapmmak için ülkenin birlikte çalışmasını.
-Bu yatırmların ortaya çıkardığı genele yayılan sosyal getiriler herhangi bir özel yatırımcı tarafından  ele geçirilemez, bunları özel girişime bırakmanın yetersiz yatırıma yol açmasının nedeni de budur.
-ABD ve dünya, devlet finansmanıyla yapılan bilimsel araştırmalardan yüksek derecede yararlanmıştır.
-Devlet üniversitelerimizde yapılan araştırmalar ve ek tarımsal üretkenlikte geçmişte çok büyük artışlar getirmiştir. Bugün, devlet finansmanlı araştırmalar bilim teknolojisi devrimini ve biyolojideki gelişmeleri teşvik etmektedir. ... ..
-... .. Bu kritik yatırımları yapmaktaki başarısızlığımız kimseyi şaşırmamalıdır. Bu, toplumumuzdaki dengesiz varlık dağılımının bir sonucudur. Toplum varlık dağılmı açısından bölündükçe, zenginler de ortak ihiyaçlar için para harcamaya o kadar az gönüllü olurlar. ... ..
-Zenginler aynı zamanda güçlü devletten endişe duyarlar ... ..   Gelir dağılımını yeniden yapılandırmasını engelleyecek şekilde elleri kolları bağlı olan ve vergileri düşüremeyecek kadar bölünmüş bir devletimiz var.

*Eşitsizliğin Bedeli / bügünün bölünmüş toplumu geleceğimizi nasıl tehlikeye atıyor? – Joseph E. Stiglitz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder