27 Temmuz 2016 Çarşamba

Erkekler Uzak mıdır? *

-... .. Kadın terapist, “Bana gelen ailelerde bu hep böyledir. Erkekler bana bakmaz, eşlerine de bakmazlar. Erkekler hep uzak durur,” diye yorumda bulundu. ... ..
-... .. Kadın, doktora ve eşine bakarkenher zaman yaptığı, doğal, normal ve doğru bulduğu şeyi yapmaktadır. Ama erkeğe terapistine ve eşine bakması söylendiğinde, pek alışık olmadığı , hatta belki yapılmasını yanlış bulduğu farklı bir şey yapması istenmektedir. Beden dillerine dayanarak erkeklerin “uzak” durduğunu iddia etmek, zamansız ve haksız görünür. Farklı bir kültürün standartlarına göre değerlendirilmektedirler. ... .., erkeklerin uzak ve
ilgisiz olmayacağı ya da konuşurken dosdoğru eşlerine ve terapistlerine balmayı denemelerinin yararlı olmayacağı değil; sadece dolaylı fiziksel ve görsel tavırların, uzak durdukları şeklinde yorumlanamayacağıdır.
-... .. Genç ve yetişkin erkekler neden dosdoğru birbirlerine değil de uzaklara, odanın çevresine bakarlar? Bunun olası bir açıklaması, dosdoğru bir başka erkeğe bakmanın düşmanca bir hareket, bir tehdit gibi görülebileceğidir. Dosdoğru bir kadına bakmak da, cinsellikle ilgilki, flört isteği gibi görünebilir. ... ..
-Konuşurken birbirine bakan kadınların standartları açısından bakıldığında, erkeklerin başka yere bakması yakınlığa engeldir, bağlantıdan kaçmanın yoludur. Ama genç ve yetişkin erkekler kavgacı görünmemek için dosdoğru birbirlerine bakmaktan kaçınıyorlarsa, bu onlar için dostça  bağlantıyı bozmanın değil, korumanın bir yolu demektir.
-Onuncu sınıftaki kız ve erkeklerin fiziksel duruşları, kızların ilişki içinde olduğu, erkeklerin ise olmadığının delili olarak değil, aynı amaca ulaşmanın –ilişki kurmanın- farklı yolları olarak yorumlanabilir. ... ..
-Kızların birbirlerinin sorunlarına karşılık verme biçiminden farklı olmakla birlikte, erkeklerin birbirini rahatlatma tarzının kendine göre bir mantığı var. Duruşları gibi, konuşmaları da erkek çocukları paralel olarak konumlandırıyor.  Her biri kendi sorunlarından söz ediyor, diğeriyse bunları ya küçümsüyor ya da konuyu değiştiriyor. Kadın standartlarına göre bu durum, diğer kişiye ve onun sorunlarına ilgisizlik belirtisidir. Ama karşı tarafın kendini daha iyi hissetmesini sağlamanın bir yolu da olabilir. ... ...

* Beni Hiç Anlamıyorsun / kadın-erkek iletişiminde sorunlar ve çözümleri – Deborah Tannen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder