27 Temmuz 2016 Çarşamba

Genel prensipler *

-... ..      Kendi başlarına bırakılan piyasalar sıklıkla verimsiz ve isteneyen sonuçlar doğururlar ve bu piyasa başarısızlıklarını düzeltmek için devlete bir rol düşer. Bireylerin önlerindeki teşvikleri sosyal getirilerle örtüştürmek için vergi ve düzenleme politikaları üretmek. (Elbette bunu yapmanın en iyi yolunun ne olduğu konusunda sıklıkla fikir ayrılıkları yaşanır. Öte yandan, bugün artık çok az sayıda insan finans piyasalarının tamamıyla serbest olması gerektiğine – bu piyasaların başarısızlıkları toplumun geri kalanına çok büyük
maliyetler yüklemektedir- veya şirketlerin çevreyi sınırsızca yağmalama haklarının olması gerektiğine inanmaktadır) Eğer devlet işini iyi yaparsa, örneğinbir işçinin veya bir yatırımcının elde ettiği kazanç gerçekten de topluma yaptığı katkıya eşit hale gelir.
-Bunlar örtüşmediği zaman, bir piyasa başarısızlığı olduğunu, yani piyasaların verimli sonuçlar vermediğini söylebiliriz.
-Kişisel kazanımlar ve sosyal getiriler şu durumlarda iyi örtüşmezler: Rekabet tam olmadığında; ekonomide “dışsallıklar” olduğunda (bir kesimin davranışlarının diğerlerinin üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olmasına rağmen bu kesimin bu sonuçların karşılığını almaması veya bunun için ödeme yapılmaması durumu); bilgi eksikliği veya asimetrisi olduğunda (bir kişi piyasadaki bir alışverişle ilgili başka birisinde olmayan bir bilgiye sahip olduğunda);risk piyasaları veya diğer başka piyasalar bulunmdığında (hayatta karşılaştığımız risklerin birçoğu için sigorta yaptıramamamız gibi).
-Bu durumların biri veya birkaçı neredeyse her piyasada bulunduğu için piyasaların genel olarak verimli olduğunu varsaymak doğru değildir. Bu durum, devletin bu piyasa başarısızlıklarını düzeltmek için potansiyel olarak büyük bir rolü olduğu anlamına gelir. ... ..
-... .. Öte yandan, devlet yönetiminde yapılan bu hatalar bir tesadüf değildir. Finans sektörü, piyasa başarısızlıklarının düzeltilmemesi ve sektördeki bireysel kazançların toplumsal kazançların bu bireylerin  toplumsal katkılarının oldukça üzerinde kalmaya devam etmesi için siyasal gücünü kullanmıştır. ... ..

*Eşitsizliğin Bedeli / bügünün bölünmüş toplumu geleceğimizi nasıl tehlikeye atıyor? – Joseph E. Stiglitz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder