27 Temmuz 2016 Çarşamba

“Bana Ne yapacağımı Söyleme” *

- .... .. Loraine sık sık Sidney’e övgüde bulunuyor, mutfağı temizlemek, çamaşır yıkamak gibi işlere yardımcı olduğu için ona teşekkür ediyor. Sidney bundan alınıyor. “Bunları her zaman yapmamı istiyormuşsun gibi geliyor bana,” diyor. 
-Bir başka erkek de annesi hakkında benzer bir yorumda bulundu. Annesi kendisini telefonla aradığı için ona teşekkür ederek, “Çok iyi bir insansın,” demiş. O da, aramayı ihmal ederse kötü bir insan olacağını ima ederek düzenli olarak aramasını sağlamaya çalıştığını hissetmiş. ... ..
-... .. Bütün bu örneklerde, erkekler kendi bağımsızlık ve özgürlüklerinin  çiğnendiğinden yakınıyor. ... ..  Bütün bu şikâyetler ... .. kadınları şaşırtıyor ve kafaların karıştırıyor. ... ..
-... .. Erkek, hayatı bir özgürlük mücadelesi
olarak görürse, doğal olarak kendisini kontrol etmeye ve davranışlarını belirlemeye yönelik girişimlere direnmeye eğilimli olur.
-Bu dünya görüşü, karısının başının etini yediği (kılıbık) koca kavramını yaratmıştır. Pek çok erkek, karısının kendisine bir şeyler yaptırmak istediğinin imasına bile tahammül edemez. Kadınların hayatını tarih boyunca her zaman başkalarının –ailelerinin, kocalarının- isteekleri biçimlendirmiştir ve koca baskısından yakınan kadınlar olsa da, “kocası tarafından başının eti yenen kadın” klişesi yoktur.
-Neden yoktur?
-İnsanları karşılıklı bağımlı olarak gören kadınlar, hareketlerinin başkaları tarafından etkilenmesini bekler ve insanların uyum içinde yaşamasını isterler. Onların mücadelesi bağları güçlü tutmaya, herkesin topluluk içinde kalmasını sağlamaya ve başkalarının ihtiyaçlarını karşılarken ellerinden geldiğince kendi ihtiyaç ve tercihlerine zarar gelmemesi için çaba harcamaya yöneliktir. Erkek güçlü olmaya çalışırken, kadın topluluğu güçlü tutmaya çalışır.
... ..
-... .. “Kocanızla neden evlendiniz?” ... ..
.... ..

* Beni Hiç Anlamıyorsun / kadın-erkek iletişiminde sorunlar ve çözümleri – Deborah Tannen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder