27 Temmuz 2016 Çarşamba

Bağlantı Kurmaya Giden İki Yol *

-Sempati göstermekle birisi için bir şey yapmayı önermek, aynı amaca ulaşmanın, yani başkalarıyla bağlantının farklı yolları olabilir.
-Tüm sohbetler evrensel bağlantı itiyacının yanı sıra, onunla eşzamanlı, çatışan bağımsızlık ihtiyacına da hizmet eder.
-Kadınlarla erkekler hem yakınlık hem de bağımsızlık konusunda da genellikle birbirine ters düşen sezgilere sahiptir. ... ..
-Kadınlarla erkeklerin bağımsızlıkla ilgili varsayımları arasındaki farklar, aynı zamanda parayla ilgili tavırlarında da ortaya çıkar.  ... .. para sahibi olmanın erkeklere güç duygusu, kadınlara ise güvenlik ve özerklik; basitçe bağımlı
olmama yeteneği kazandırdığını saptamışlardı. ... ..
Güçlü Yönler Yükümlülüğe Dönüştüğünde
-Bağımsızlık konusundaki bu farklı anlayışlar, kadınlarla erkeklerin daha çocukken öğrenip uyguladıkları farklı türde ilişkilerden kaynaklanır. Bu benzeşmeyen dünyalar, her bir toplumsal cinsiyet üzerine  değişik baskılar yapar. Becerikli ve bilgili gözükürken ve göreli konumunu müzakere ederken  insanlarla bağlantıyı sürdürme baskısı, erkek çocuklar için de, yetişkin erkekler için de büyük bir yük olabilir. Başkalarından üstün görünmemeye çalışıp çatışmalardan kaçınırken, statü kazanmaya çalışmak da kadınlar için bir yük olabilir. ... ..
... ..
-Hem kadınlar hem de erkekler, birbirinin üslubunu  öğrenmekten yarar sağlayabilirler. Pek çok kadın bir çatışma ve farklılığı yakınlığa tehdit olarak görmeden kabullenmeyi erkeklerden öğrenir ve pek çok erkek de karşılıklı bağımlılığı  özgürlüğüne karşı bir tehdit olarak görmeden kabullenmeyi öğrenebilir.
-Kadınların çatışmadan kaçınarak yakınlığı korumaya olan eğilimi, ... .’ın kadınların erkeklere kıyasla eşlerinden uzakta daha fazla zaman geçirmek istedikleri yolundaki ilk bakışta şaşırtıcı gelen bulgularını da açıklar.     ... bunun iki nedeni var. Birincisi, birçok kadın eşiyle kuramadığı türde bir ilişkiyi yakın arkadaşlarıyla kuruyor ve eşi yanındayken bu mümkün olmuyor. İkincisi, kadınlar eşleriyle birlikteyken çok daha fazla düzeltme ve ayar yapmak zorunda kalıyor ve uyumu kendi tercihleri pahasına elde ediyorlar. Bu nedenle eşiyle birlikte olmak, ayak uydurmaya pek de eğilimli olmayan erkeklerden çok, onlar üzerinde baskı yaratıyor.
-Otomatik olarak ayak uydurmak zorlayıcıysa, başkalarının isteğine otomatik olarak direnmek de öyledir. Bazen bir müttefik konumuna gelmek çok daha etkilidir. “En iyi” üslup, esenek üsluptur. En özgür insan, kullanacağı stratejileri seçebilen, aynı seneryoyu (hepimizin genellikle yaptığı gibi) körükörüne tekrarlayıp durmayan insandır.
-Otomatik davranışın aslında yanlış bir yanı yoktur.
-Çoğu şeyi otomatik olarak yapmasaydık, herhangi birşey yapmak için çok büyük bir yoğunlaşma ve enerji gerekirdi. Ama konuşma tarzımızın ve bu tarzın ne derece etkili olduğunun farkına vararak otomatik dürtülerimizi aşabilir ve her zamanki üslubumuz işe yaramıyorsa onu uyarlayabiliriz.

* Beni Hiç Anlamıyorsun / kadın-erkek iletişiminde sorunlar ve çözümleri – Deborah Tannen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder