27 Temmuz 2016 Çarşamba

Esneklik Arayışı *

-Kişinin her zamanki üslubu işe yaramıyorsa, onu ısrarla sürdürmek sorunu çözmez.  Esneklik ise hem erkeklerin hem de kadınların işine yarayabilir. Çatışmadan ne pahasına olursa olsun kaçınan kadınlar, birazcık çatışmanın onları öldürmeyeceğini öğrenmekten kârlı çıkabilirler. Sürekli olarak karşı tavır alan erkekler de çatışma alışkanlıklarını kırarlarsa daha iyi durumda olabilirler.
-İnsanlar yanlız toplumsal cinsiyet değil, kültürel geçmiş açısından da farklı olduğu için, sözlü muhalefete karşı tutum farklılıkları arkadaşlar, sevgililer ve yabancılar arasında sürüp gidecektir. Ama bunlar özellikle de, yapıları gereği denetim meseleleri ve çelişen isteklerden etkilenen uzun vadeli ilişkilerde ortaya çıkar ve sorun olur. Farklı kurallara
göre –ya da farklı oyunlar- oynuyorsanız, ilişki oyununu birlikte oynamak daha zordur.
-Çatışma sözcüğünün anlamı ve çatışmayla başa çıkamak için doğal görülen araçlar kadınla erkek için temelde farklı olduğundan, kadın ve erkek üsluplarının özellikle çatışabileceği bir alandır. Haksız ya da mantıksız davranış gibi görülen şeyin aslında farklı bir üsluptan kaynaklandığını anlamak bile, sıkıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
-Çatışmalar yine çıkacak, ama en azından kavgacı üsluplar yerine gerçek çıkar çatışmaları hakkında tartışıyor olacaksınız.

* Beni Hiç Anlamıyorsun / kadın-erkek iletişiminde sorunlar ve çözümleri – Deborah Tannen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder