27 Temmuz 2016 Çarşamba

Fiziksel Kümelenmeler *

-Birbirine sevgisini gösteren kadınla erkek, bunu aynı biçimde yapamaz. Bir kadın ve erkek sokakta sarmaş dolaş yürürken, adamın kolu kadının omzunu, kadının kolu da adamın belini sarar. Tavırları biraz daha rahat olduğunda, adam elini cebine sokar, kadın da onun koluna girer. Bu duruşlar simetrik değildir.
-Kadın kolunu adamın omuzuna atarsa ve adam da onun beline sarılırsa, yanlarından geçenler dönüp dönüp bakarlar.
-Kadının elleri ceplerindeyse ve erkek onun koluna girmişse, ya da erkeğin elleri ceplerindeyken kadın kolunu onun omuzuna atmışsa, büyük olasılıkla kadın annedir,
erkek de onun oğlu...
-... .. Adam kolunu kadının omuzuna atamayacak kadar kısa boyluysa, konumları tersine çevirmek yerine el ele tutuşurlar. ... ..
-... .. En mahrem anlar bile, toplumsal cinsiyete gönderme ypmaksızın düşünülemez. Kadın erkek bir battaniyenin üzerine ya da yatağa uzanmışlarsa, erkek genellikle sırtüstü dümdüz yatar, kadın ise kıvrılıp ona sokularak yan yatar. Başını erkeğin omzuna dayar, o da koluyla kadına sarılır. Kadınlarla erkekler bu pozisyonlara otomatik olarak bürünürler ve bunların ritüelleşmiş doğası onlar için bir rahatlık kaynağıdır; doğru ve iyi gelmesinin bir nedeni kişisel olarak alışageldiğimiz bir pozisyon olması, bir nedeni de resimlerde ve hayatta sayısız kez görmüş olduğumuz bir görüntüyü yansıtmasıdır.
-Ama ritüelin tekrarlanması, ilişkideki asimetriyi de güçlendirir; erkek sağlam, sabit, koruyucu; kadın da dengeden ve merkezden uzak, korunan olarak kalır. ... ..
-... .. Cinsiyetler arası şefkat jestleri , koruyan ile korunan, kucaklayan ile kucaklanan, rahatlatan ile rahatlatılan,  destekleyen ile desteklenen, sevgi veren ve alanın koreografisini çizer; erkeğin saran, kuşatan, kadının sarılınan, kuşatılan olması da doğal görünür.
-Bu ise bize  erkek baskınlığının çok özel bir tür olduğunu, gözle görülür bir gerginliğe neden olmadan en nazik, sevecen anlara taşınabileceğini hatırlatır;  nitekim bu anlar söz konusu asimetrilerden ayrı olarak düşünülemez.
-Toplumsal cinsiyet, yok olmayacak bir kategoridir.  ... .. “insanoğlunun en derinlerine yerleşmiş özelliklerinden biridir”
-Erkekliği ve dişiliği davranış biçimlerimizle yaratırız ve bu arada “doğal” davrandığımız inanırız. Ama doğal saydığımız şey, kadınlar için başka, erkekler için başkadır. Doğal olarak erkeksi ya da doğal olarak kadınsı gördüğümüz şeyler de asimetrik hizalanmalara dayalıdır. ... ..
-... ..Aynı bilgiye ilişkin farklı yorumları, farklı endişelere sahip olduklarını gösteriyor. İkisi farklı bir dalga boyuna göre ayarlanmış durumda. ... ..

* Beni Hiç Anlamıyorsun / kadın-erkek iletişiminde sorunlar ve çözümleri – Deborah Tannen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder