24 Ocak 2017 Salı

Sahip olmak veya olmamak *

-... . İnsan yattığı yerden beslenmez, emek sarf etmeden mutluluğu elde edemez. Hani denir ya, aşk emek ister. Öyledir, mutluluk için sorumluluk gerekiyor. Hırs göstermeden, açgözlü olmadan, köşeyi dönmek için yanlış yollara sapmadan insan rızkını temin edebilir. Hırs büyük bir felakettir., kanaat büyük bir zenginliktir. ... ..
-Doğanın, varlığın sahibi değiliz. Taksimatı insanlar yapmaz. İnsanların kontrolünde olan şeyler var, olamayan şeyler var. Böyle olduğundan, insan gücünden fazlasına yönelmemeli, elindekiyle yetinmeli. Elindekiyle yetinmeyen ve bundan mutlu olmayan, sahip olmayı düşündüğü
şeylerle de mutlu olamaz. İnsanın her şartta, her imkânda mutlu olmayı öğrenmesi lazımdır. Bu da hırstan uzaklaşmak ve kanatkârlığa ulaşmakla mümkündür.
-Kanaatkârlık ve gayret birlikte olmalı. Kanaatkârlık ve gayret iki ayrı şey gibi durur. Kanaatkârlık durmuş olma haliyken gayret yola çıkmanın ifadesidir.Buna “dinamik mutluluk” formülü deniyor. ... ..
-Zindandaki adam ”zindandayım ama asılmadım daha, kim bilir ne ihtimaller çıkar karşıma “ şeklinde düşünürse iyimser olur., geleceğe umutla bakar. “Zindandayım, peki niçin dışarıda değilim” diyerek kendini yerse, sahiden hayatı kendine zindan etmiş olur. Buna inanmak durumundayız. Bizi yaratan Allah’tır, hepimiz Allah’ın kullarıyız. Allah’ın izni ve haberi olmadan bir yaprak dahi kımıldamaz. Her ne haldeysek, Allah’ın bundan haberi var Her an ve her zaman Allah bizi görüyor, bizi duyabiliyor. Sıkıntı çekiyorsak bu Allah’tan geliyor Allah zalim değil ki!? Allah’ın gönderdiği sıkıntının da bir hikmeti var demektir. ... .. Demek ki daha fazla Allah’a gitmemiz gerekiyor.
Böyle düşünüldüğünde hayatın her türlü hali daha katlanılır olur. Bu insanı kötümserlikten kurtarır, iiyimser kılar. İyimser olunca insan sağlıklı düşünür, kötümser ise kötü düşünür. İyi düşünce iyi yollarla bulunur. Bu imkân gözardı edilmemeli. İnanmak büyük nimettir.



*Bilinçli Aile Olmak – Prof. Dr.Nevzat Tarhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder