16 Ocak 2017 Pazartesi

annler, kızlarınızı ayakları üzerinde duracak şekilde dengeli, özgüvenli ve bilinçli olarak yetiştirin *

-Eşine nasıl davranacağını bilmeyen, yapacaklarını eksik ve yanlış yapmaması gerekenleri yapan, bunlar söylendiğinde ise savunmaya geçen bir hanım tipi, insanın ömründen ömür çalar. ... ..
-“Kızım nasıl davranırsa eşi ondan memnun olur, eşin memnun olması aynı zamanda Allah’ın memnun olması anlamına gelir.” diyen bir anne modeline ihtiyacımız var. ... ..
-Okul okumuş fakat insan okumayı öğrenememiş, kitap okumuş fakat duyguları, sevinci, hüznü okumayı öğrenememiş, pahallı bir gömleğin kıymetini bilirken insana kıymet vermeyi öğrenememiş, para kazanmayı
öğrenmiş fakat para için insanın harcanmaması gerektiğini öğrenememiş, konuşmayı öğrenmiş fakat yeri geldiğinde susmayı öğrenememiş, başkalarını idare etmeye kalkışıyor fakat daha duygularını idare etmeyi, düşüncelerine sözlerine yön verebilmeyi öğrenememiş, herkesekendi doğrularını telkin etmeyi öğrenmiş fakat karşısındakinin de doğru düşünebileceği gerçeğini öğrenememiş, kendisinin dinlenmesini ve anlaşılmasını bekleyip talep ederken, daha kendisi sakince dinleyip anlamaya çalışmayı öğrenememiş, kendisine yapılan her uyarıda karşı çıkıp savunmayı öğrenmiş fakat, haklısın, ben bunu yanlış yapmışım afedersin demeyi öğrenememiş, tenkit etmeyi bildiği kadar iyi ve güzel yönleri görüp takdir etmeyi öğrenememiş, kirletmeyi bildiği kadar temizlemeyi, bozduğu halde düzeltmeyi, kırdığı gönülleri tamir etmeyi öğrenememiş; hanımefendiler, gelecek nesiller açısından da aile kurumunun slâmeti açısından da kişisel iletişim açısından da bir talihsizlikler yığını yaşatmaya müsait bir yapı taşırlar...

Anneler; ailenin mimarı, diğer bir tabirle yuvayı yapan, dişi kuştur. Büyüklerimiz, “Erkek seldir, kadın göldür”, “Erkek direk, kadın yürek” demişler. Hz. Allah, kadın ve erkeği, birbirlerinde bulunmayan özelliklerle donatarak, tamamlayııcı ve zenginleştirici bir unsur olarak birbirlerine hediye etmiştir.Hanımefendiye, ailede yetiştirilirken düzgün bir aile modeli verilmemiş; sıradan, günübirlik, kısa vadeli ve kâra odaklı bir strateji öğretilmişse, uzun yol arkadaşı olamama sıkıntıları yaşanır. Bilerek tercih edilmeden yaşanan bir hayat, mutsuzluk feryatlarının ağzı kapatılarak, kul hakkının altında ezilmeye mahkum edilir.

*Hayat Filminden Kurtarıcı Kareler ıı  – Saliha Erdim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder