11 Ocak 2017 Çarşamba

eleştiri sevginin düşmanıdır *

- ... ..Erkek ve kadının kadın-erkek iletişiminden beklentisi birbirinden farklıdır. Erkek bir sorun olduğunda kabuğuna çekilerek düşünür ve çözüm üretir... Yani erkek çözüm odaklıdır. Kadın ise sorunu çözmeyi hedeflemez, onu eşiyle paylaşmak ister. Erkek iletişimin bilgi aktarımı; kadın ise yanlızlığı giderme ve paylaşma boyutunu önemeser. Bir başka deyişle , iletişimde erkeği sonuç, kadını ise süreç ilgilendirir.
-İki taraf da birbirinin bu yönünü dikkate almazsa, ilişkide sürekli iletişim hataları meydana gelir. Örneğin erkeğin yaptığı sekiz işten  üç tanesi yanlış
ise, kadın yapısı gereği yanlış olanlara yönelir ve bunları eleştirir. Erkek ise hatalarının söylenmesinden, kendisiyle buyurgan bir edayla konuşulmasından rahatsız olur.
-Kadının ise bir sorun olduğu zaman konuşarak rahatlaması adeta şarttır. Bu yüzden, evde bir sorun olduğu zaman erkek eşini mutlaka dinlemelidir.Sorun çözülmeyecekse bile, rahat rahat konuşabilmek kadının psikolojik ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

-Eşler arası iletişimde hatalara odaklanarak eleştirel bir dil kullanmak ve karşı tarafı yeterince dinlememek sevgiyi azaltır. Doğru yapılan işleri takdir etmek yani olumlu olana vurgu yapmak ise sevgiyi artırır.


*evlilik psikolojisi – Prof.Dr. Nevzat Tarhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder