12 Ocak 2015 Pazartesi

Zihniyet değişimine olan ihtiyaç *

Sosyolojik gerçekler
-... 1990’ların sonlarından itibaren Avrupa Birliği’ne (AB)  süreci, ordunun siyasi  rolünü görece zayıflatmış ve yapılan yasal/anayasal düzenlemelerle konumu ve rolü, demokratik sistemlerdeki olağan durumuna  doğru evrilmeye başlamıştır. ... ..
-Yüz sene önce önce Osmanlı’nın çöküşü gibi bugün de ulus devletlerin sonlandırılması sorunu ile karşı karşıyayız. Bugün gelmekte olan tehlikeyi gerçek boyutları ile görmezsek, yakın bir gelecekte çok ciddi sorunlarla
karşılaşabiliriz.
-Gelmekte olan kriz ile baş edebilmemiz için PKK sorununu mutlaka çözmeliyiz. Çünkü Türkiye bu sorunu daha fazla taşıyamaz. Çünkü milletlerin büyüklüğü farklılıkları ile birlikte yaşaması ile orantılıdır.
-Barış için cesaretin, savaş için gerekenden daha fazla olduğunu düşünüyorum. ... ..’iktidara baba gibi bakmak’ anlayışının ortaya koyduğu itaat kültürü bugün için geçerli değildir.... ... insanlar değişmek mecburiyetindedir. ... ..
-Bunun için zihniyet değişikliği yaratacak bilimsel yöntemlerle toplumda bir barış algısı yaratmalıyız. Çünkü bu toplumsal kinin sonu, ulusal birliğimizin bozulması ve parçalamması ile son bulur.
-.... .. Tarih ile geçmişi, hukuk ile adalete saygıyı öğrenen askerlerin geleceği de çok iyi değerlendirmesi gerekmektedir. Bu meyanda sosyolojinin insanların geleceği değerlendirmesinde önemli bir bilim olduğunu gördüm. ... ..
-Askerler, yaşadıkları hayatın güçlüklerini, sorunlarını, gerginliklerini ve toplumsal hayat ile olan uyumu veya uyumsuzluğu sosyolojinin temel değerlerini öğrenerek aşabilir. Bu açıdan sosyolojinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

*Zorlu Yılların Sessiz Tanığı ı - Aytaç Yalman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder