12 Ocak 2015 Pazartesi

Yüksek Askeri Şura & teamüller *

Yorumsuz
-Emekli Orgeneral Aytaç Yalman’nın kitabında son bölümde yer verdiği açıklamalardan birisi de Yüksek Askeri Şura (YAŞ) süreci ile ilgili. Kitabın sözkonusu bölümünü önce yorumsuz gözden geçirelim;
-YAŞ kararlarında bir taraftan kurum kültürü diğer taraftan siyasetin sorumluluğu arasındaki paradoksu sağlıklı bir şekilde yorumlamak uygun olur. Kuşkusuz 91 yıllık Cumhuriyet tarihimizde birkaç siyasi müdahale hariç daima kurum kültürü esas alınarak terfiler yapılmıştır. Siyasi müdahalelerin  kişisel
tercihler dikkate alınarak yapıldığı iddia edilmiştir. Ancak siyasetin karıştırılmadığı (veya karışmadığı) kurum kültürünün YAŞ kararlarındaki tercihlerinin de sorgulanmasının bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
-Örneğin teamüllere göre, bir şahsın yıllar önceden yükselme grafiği belirleniyor, hatta ondan sonra gelecek olanlar da belirlenmek suretiyle 10-15 yıllık komuta kademesi tespit ediliyor. Kuşkusuz bu durum Silahlı Kuvvetlerde samimiyetle çalışan birçok generalin ve subayın hizmetinin göz ardı edilmesine sebep oluyor. Bu arada Şûra tarafından  belirlenen sıralamalara da anlamsız bir önem atfedilerek bir çok personelin motivasyonlarının bozulduğu söylenebilir. Kanaatimce yapılması gereken terfi edenlerin isim veya soyadı sırasına göre olmalı ki hizmet yarışı eşit şartlarda yapılsın.
Personel Mafyası, Kurum Kültürü, Durum Tespiti
-Geriye doğru on yıl ya da daha uzun süre gidilerek bir inceleme yapıldığında;
*Albaylıktan tuğgeneral ve sonraki bir üst rütbeye terfi ettirilenlerin safahatları incelendiğinde ; terfilerde üst sıralarda yer bulanların ortak bir özelliği görülebilecektir.
*Ortak özellik, sözkonusu subayların geçmişlerinde kuvvet ya da Genelkurmay karargahlarının personel başkanlıklarında görev almış olmaları ya da komutan özel kalem müdürlüğü, protokol subaylığı, genel sekreterlik görevlerinde bulunmuş olmalarıdır.
*Bu duruma gerekçe olarak; personelcilerin nitelikli personeli kendi bünyelerine aldıkları açıklamaları yapılabilmektedir.
*Diğer taraftan böylelikle  “personelciler geleceğin harekatını mı yönetecek?” sızlanmalarına neden olunmaktadır!
-Bu bir durum tespitidir. Emekli Kara Kuvvetleri Komutanımızın yukarıdaki ifadeleri ve kitabındaki gelişmelerle birlikte değerlendirilmelidir.
-Nitekim emekli komutanda “YAŞ ve terfi sisteminin sorgulanması”na olan ihtiyaca dikkat çekiyor.

*Zorlu Yılların Sessiz Tanığı ıı - Aytaç Yalman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder