12 Ocak 2015 Pazartesi

Ortadoğu & ABD politikası *

-Küresel düzeyde ciddi bir paylaşım yaşanırken, içinde bulunduğumuz bölge parçalanırken, enerji savaşları ile bölgemizde, hatta içimizdeki etnik ve mezhep çatışmalarının arkasında kimlerin olduğunu anlayamadan Türkiye’nin güvenliğini gerçek anlamda sağlamamız mümkün değildir.
-Dünya’nın tehlikeli bir şekilde bölündüğü bu dönemde, kendi siyasal ve kültürel ihtiyaçlarımızı başkalarının dış politikalarının bir parçası haline getiremeyiz. Kendimize ve gücümüze güvenerek, coğrafyamızın
imkânlarını daha etkin bir şekilde kullanmalıyız.
-Amerika’nın Ortadoğu politikaları Dünya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi uzunvadelidir. Değişen ve gelişen şartlara göre politika değiştirmez. Çünkü değişim ve şartları kendisi belirler. Bunu süper güç olarak kendi hakkı olduğunu düşünür.  Zbigniev Brzezinski’nin “Tercih Küresel Hakimiyet mi? Yoksa Küresel Liderlik mi?” kitabında bu politikasını çok açık bir şeklide görüyoruz. ... ...”
-“Amerika Ortadoğu’da öncelikle Irak’ın üçe bölünmesini kuzeydeki Kürt bölgesinin ... ..  Amerika kendi iradesinin dışındaki Türk-Kürt işbirliğine müsaade etmez. ... ..
-Sonuç olarak; Ortadoğu’da hiçbir ülkenin bağımsız bir politikası olamaz. Çünkü ülkeler bir Dünya devleti olan ABD’nin izin verdiği manevra alanı kalmak mecburiyetindedir.... ..

*Zorlu Yılların Sessiz Tanığı ıı - Aytaç Yalman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder