21 Ekim 2014 Salı

Mutluluk kapı gibidir *


Mutlu insanlar her şeyin en iyisine sahip olanlar değil, sahip olduklarını en iyi şekilde değerlendirenlerdir. Mutluluk kapı gibidir. Biri kapanır, diğeri açılır. Bu fırsatları değerlendirenler mutlu olanlardır.
Kötü yetiştirilmiş miras yedilerin neden fakirleştiğini düşündünüz mü? Çünkü bu insanlar yetersizlik ve doyumsuzluk paniği içinde bütünü görmekten yoksundurlar. Kendilerine birilerini kurban seçerler ve onlara zarar verip vermemeyi
düşünmeden kriz çıkarırlar. Üreterek mutlu olmayı bilmezler tüketerek mutlu olmak isterler. Yağma ve talan zenginleri de tıpkı böyledir; üretme kültürleri yoktur. Etik değerlerin öznesi olamamış, yalancı dostların nesneleri olmuşlardır. Bu yüzden fakirleşeceklerdir.Başımıza gelen olaları seçemeyiz, ancak tepkilerimizi seçebiliriz. Kadercilik, sonuç gerçekleştikten sonraki kabuldür. Başlangıçtaki kabul kadercilik değil, tembelliktir.
Sürekli olarak halinden şikâyet edende gizli bir kibir vardır. Kendisini hep en iyiye layık hisseder. Küçük şeylerden mutlu olmayı başaramaz. Dünyayı değiştirmeye çalışırken kendisini ihmal eder. Mutlu insan kendini beğenmiş insan değil, kendine saygısı olan insadır. Mutlu insan sıradan şeylerden zevk almayı başaran insandır; bir bardak çay içmekten zevk almak gibi. Mutlu insan ölümden korkar, ama ölümden korkmuyormuş gibi yaşamayı da başarır.

*Genç arkadaşım-Gençlik psikolojisi-Nevzat Tarhan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder