6 Ocak 2014 Pazartesi

Ordu Yardımlaşma Kurumu*

 
.. .. …  .. .Bir toplumsal grup, gelir yönünden güvensizlik ve düşüş hissettiği andan itibaren sola doğru açılmakta, tersinde ise sağa kaymaktadır. Belli bir toplumsal kesimin belli bir toplumsal düzenden yana ya da karşıt olması büyük ölçüde elde ettiği göreli ayrıcalık oranına tabidir.
1950-1960 arası dönemde bürokrasinin, bu arada askeri bürokrasinin bir gelir grubu olarak
 büyük oranda gerileyişi subayların radikalleşerek DP iktidarına karşı çıkmalarında önemli bir paya sahipti. … … Bu olguyu göz önünde
bulunduran, müdahaleden sonra askerlerin durumuna eğilerek çeşitli iyileştirmelerde bulunmuş ve bürokrasi içinde bu kesimi ayrıcalık bakımından farklılaştırmaya başlamıştır. … … … Buna göre subayların göreli gelirlerinin toplamı 10 yıl içinde %500’den fazla artmış, özellikle 1972’de  % 1000’i geçmiştir. Ayrıca buna lojman, tıbbi bakım, giyecek, ulaşım vb. gibi parasal değerleri belirlenemeyen ancak gelirin parçası olan kalemler dahil edilmemiştir. Aynı dönemde örneğin İçişleri Bakanlığı personeli için bu artışın %300’de kaldığı düşünülürse askerlerin farklılaştırıldığı daha iyi ortaya çıkacaktır. …. ….
…Başkentin en mutena semtinde, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün yakınında paşalar için lüks evler inşa edildi. Küçük rütbeli subaylar da artık toprak sahipleri ya da garsonlar tarafından alaya alınmıyorlardı.  Emekli subaylar bürokrasinin en üst kademelerine alınıyorlar; emekli generaller yurt dışında büyükelçi olarak görevlendiriliyorlar ya da kendilerine özel şirketler ve bankaların yönetim kurullarında üyelik veriliyordu. .. …. Özellikle Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun(OYAK) kurulması subayların siyasal duyarlılığını… …
* Askeri Müdahalelerin Orduya Etkisi-Hiyerarşi Dışı Örgütlenmeden Emir komuta Zincirine -Doğan Akyaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder