6 Ocak 2014 Pazartesi

Onsekizinci yüzyıl aristokrat kurumları*

 
 Fransız ordusunda da terfi, 18. yüzyıl son çeyreğine değin,.. … … En yüksek askeri makamlar, yönetime yakın asillerin tekelinde kalmış, varlık seviyesi daha düşük olan kırsal kesim asilleri (feodal asiller) ise daha alt rütbeleri işgal etmiştir. Ancak varlık standardı, asalet standardı ile çatışmış ve kırsal kesim asilleri … monark üzerinde hüküm kurarak …sistemin ortadan kalması sürecini başlatmışlardır. … … … Prusya’da da, liyakate bağlı terfi kurgusu muhafaza edilmekle birlikte, yönetime yakın
yüksek asillerin üst makamlar üzerinde bir tekeli söz konusu olmuştur.
… … …
Siyasi etki tüm silahlı kuvvetlerde genellikle en yüksek komuta makamlarına yapılan atamalarda belirleyici olmuştur. Fransa’da saray entrikaları ordunun başkomutanlığının seçini belirlemiş ….
Kurmay örgütlenmesinin kökeni, her ne kadar ilkel düzeyde olsa  da, sürekli ulusal ordular için gerekli olan levazım faaliyetlerine dayanır. İlk dönemlerdeki en önemli şahsiyet Levazım Generali (Quartermaster General) olmuştur. Topçuluk ve mühendisliğin, askerlik hizmetinin teknik eğitim gerektiren tek dalları olmaları gibi, lojistik faaliyetler de aynı hizmetin uzman planlaması ve denetimini gerektiren tek işlevleri olmuşlardır.
 … … basit bir anlatımla askerlik mesleği bu dönemde mevcut değildir. …
… 18. Yüzyıl askeri düşüncesi nitelikleri itibariyle profesyonellik öncesidir; birliği, odağı, kuramı ve sistemi yoktur. … …
Bazı insanların komuta etmek, bazılarının ise itaat göstermek için doğduğu inancı aslında aristokrat kuramın kişi düzeyinde uygulamasıdır. Asiller sadece kendi konumlarında doğan kişilerin subaylığa muktedir olduklarını savunuşlardır.
Değerlendirme
Yazarın 18 . yüzyılla ilgili verdiği genel algıların günümüzde de olmadığını iddia edebilir miyiz? Rütbe makam sahibi oldukça; giderek ayakları yerden kesilmişçesine diğer insanlara yukarıdan bakan, kendini özel yaratık olarak görenlere günlük hayatımızda rastlamıyor muyuz?
* Asker  ve Devlet – Sivil-Asker İlişkilerinin Kuram ve Siyasası    Samuel P. Huntington

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder