21 Ocak 2014 Salı

Genelkurmay Başkanlığı’ından sonra Cumhurbaşkanı olma teamülü*


.. Ordunun yoğun bir politizasyon içine girdiği dönemlerde generallerin ve subayların biribirine düşmesi kaçınılmazdır. Çünkü böyle durumlarda orduların siyasi bir parti gibi hareket etmeye başlamaları, siyasal partilere görülen iktidar odaklı hizipleşmelerin ordu
içinde de görülmesi vakıadır. 1970 ve 1972 atamaları dışında 1973 yılındaki cumhurbaşkanlğı seçimi bunun en açık örneğidir.
Türkiye’de cumhurbaşkanlığı gibi devletin en üst makamı için yapılacak seçimlere doğal olarak ordu her zaman ilgi göstermiştir. Fakat 27 Mayıs’tan sonra
Güsel’in, ardından Sunay’ın Cumhurbaşkanı olmasıyla 1973 seçimlerine yenibir unsur eklenmiş, Genelkurmay Başkanlığı’ından sonra Cumhurbaşkanı olma gibi bir “teamül” ortaya çıkmıştır. Bu durum doğal olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ordu üst kademelerindeki terfileri de yakından ilgilendirir hale getirmiştir.
... .. Komuta Konseyinin kulis faaliyetlerini yürüttüğü ortamda Genelkurmay Başkanı Gürler alelacele görevinden istifa etmiş, 5 Mart 1973’de Cumhurbaşkanı Sunay tarafından kontenjan senatörlüğüne getirildikten sonra aday olmuştur. Ancak... ... seçim turlarında  Gürler dahil hiçbir aday yeterli çoğunluğa ulaşamamıştır. ... ... emekli Amiral Fahri Korutürk Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Gürler’in Meclis’teki partilerin ittifakıyle Cumhurbaşkanı seçilemeyişi ayı zamanda ordu üst yönetiminde bir kanadın da seçimleri kaybetmesi demektir.
* Askeri Müdahalelerin Orduya Etkisi-Hiyerarşi Dışı Örgütlenmeden Emir komuta Zincirine -Doğan Akyaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder