4 Ocak 2014 Cumartesi

Askeri Müdahalelerin Orduya Etkisi – Doğan Akyaz xvı*

.. .. … 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu,… … .. “Sosyal Hizmetler” başlığı altında ordu personelinin çeşitli ihtiyaçlarını karşılama üzere yeni hükümler de getirmiştir. Orduevleri, askeri gazinolar, kışla gazinoları, dinlenme kampları, kantinler, sivil ve askeri nakil vasıtalarından faydalanma gibi iyileştirici düzenlemelerle askeri personelin yaşam düzeyleri yükseltilmeye çalışılmıştır.
… özellikle kara birlikleri için büyük sorunlar yaratan konut sorununu çözmek için Milli Birlik
 Komitesi 10 yıllık bir plan içinde
gerçekleştirilmek üzere lojman yapımını kararlaştırmıştır. Yer seçimlerinde öncelik kara birlikleriyle mahrumiyet bölgelerine verilmiştir. Ayrıca bu dönemde Ankara’da Emlak Kredi Bankası’nın elinde kalan Yenimahalle’deki kaloriferli ve kalorifersiz daireler satın alınarak büyük ferahlık yaratılmıştır. Lojman sisteminin subayların ekonomik durumunu düzeltici bir tedbir olarak görülmesi dışında ordu personelinin sivil yaşamdan soyutlanarak standart bir kimlik / kişilik kazandırılmasında da rolünün olduğu düşünülebilir.
Değerlendirme
Bir taraftan bir şeyleri iyileştirme çözümleri üretilirken, diğer taraftan zamana yayılacak şekilde, gerek iç bünyede gerekse halk nazarında sorgulanan rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olunmuştur.
Askeri araçlardan yararlanırken onlarca yıldır hizmette bulunan kıdemce geride bunan çalışanlarla, göreve henüz başlamış fakat kıdemce ileride bulunanlar arasındaki oturma yeri kavgaları rahatsızlık nedeni olabilmiştir. Anadolu insanının geleneklerine ters düşen uygulama bazen disiplinsizlik kaynağı bile olabilmiştir.
Diğer yandan büyük şehirlerde artan lojman sayılarıyla birlikte Anadolu insanı ile duygusal bağların zayıflaması ve halktan uzaklaşma algısı anlamına gelen bakış açısı giderek belirginleşmiştir. Lojman ortamındaki yaşam ve hemen bitişiklerindeki mahallelerin mukayesesi bile; sosyolojik kopuş anlamında açık ipuçları vermeye yetecektir.
Yabancı heyetlerin ziyaretlerinde, benzer görevleri üstlenen ve gelir düzeyleri çok daha iyi olan ülke görevlilerinin; bir taraftan gıpta ile baktıkları, diğer yandan doğu ülkelerinde görmeye alışık oldukları abartılı imkânları sorgulayan anlamlı sözlerinde yer bulan durumun sorgulanması ve günümüz dünyası ile uyumlu hale getirilmesi düşünülmelidir.
* Askeri Müdahalelerin Orduya Etkisi-Hiyerarşi Dışı Örgütlenmeden Emir komuta Zincirine -Doğan Akyaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder