21 Ocak 2014 Salı

Lockheed Skandalı*


1976 yılında Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Emin Alpkaya’nın, Lockheed rüşvet olayıyla ilgili Genelkurmay’ın yürüttüğü bir soruşturma sürecinde Genelkurmay Başkanı Sancar ile arası açılmış ve istifaya zorlanmıştı.
“Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra acil uçak ihtiyacını karşılamak için 1974 ve 1975 yıllarında hava
kuvvetlerine 40’ar adet F-104 S savaş uçağı satın alınmıştı. Uçakların lisans sahibi Amerikan Lockheed firmasının 1968’den beri uçak satılan birçok
ülkeyle birlikte Türkiye’de de rüşvet dağıttığı ortaya çıkınca, Genelkurmay Başkanlığı Silahlı Kuvvetler mensuplarının söz konusu rüşvet olayına katılıp katılmadığını araştırmak üzere Milli Savunma Bakanlığı ile orak bir İdari Araştırma ve Soruşturma komisyonu kurmuştu. Başkanlığını  Korg. Musa Öğün’ün yaptığı komisyon araştırmaları sırasında hava kuvvetlerine ait belgelerde uçakları Lockheed lisansıyla Türkiye'ye satan Aeritalia firmasından Kuvvet Komutanı Org. Alpkaya'ya 30 bin dolar gönderildiğini tespit etmişti. İtalya Büyükelçisi aracılığıyla verilen bu para Hava Kuvvetleri Subay ve Astsubay Yardımlaşma Derneği’nce Lice’de yapılacak ilkokul için kullanılacaktı. Ne var ki araştırmanın ilerleyen aşamalarında paranın henüz kullanılmadığı halde kullanılmış gibi tutanaklar düzenlendiği görülmüştür. Üstelik Genelkurmay Başkanlığı deprem yardımlarının tek bir kaynakta toplanması yönünde emir vermişti. Alpkaya durumu Genelkurmay Başkanı Sancar'a şifahi olarak bildirdiğinde ısrar ederken Sancar bunu reddediyordu. Bu gelişmeler üzerine dikkatler bir anda Org. Alpkaya üzerine çekiliyor, Hava kuvvetleri şaibe iddialarıyla sarsılıyordu. Genelkurmay Başkanı ile arası açılan Hava Kuvvetleri Komutanı Cumhurbaşkanının da araya girmesiyle emekliliğe zorlanıyordu. Başbakan Demirel’in karşı çıkmasına rağmen Org. Alpkaya alelacele istifa etmişti.


Dönemin basınında geniş yankılar bulan “Locheed Skandalı” ve Org. Alpkaya’nın istifa süreci arşivlerde yerini alacaktı.“

Genelkurmay Başkanı ile Hava Kuvvetleri Komutanı çekişmesinin ve alışılmadık bu istifa olayının arkasında ne olduğu konusunda dönemde ileri sürülen iddialardan biri Genelkurmay Başkanı Org. Sancar’ın Org. Alpkaya’yı “bertaraf etme” düşüncesinin yattığıdır. Org. Alpkaya’nın iktidarda bulunan AP ve MSP ile iyi diyalog içinde olduğu biliniyordu ve Sancar Alpkaya’nın Genelkurmay Başkanlığına getirilmesinden endişe ediyordu.

* Askeri Müdahalelerin Orduya Etkisi-Hiyerarşi Dışı Örgütlenmeden Emir komuta Zincirine -Doğan Akyaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder