6 Şubat 2014 Perşembe

Ulusal askeri politika*

Anlaşmalar, uluslararası hukuk, uluslararası tahkim, Lahey Mahkemesi, Milletler Cemiyeti, Birleşmiş Milletler ’in barışa katkısı pek azdır. Belirleyici faktör daima devletler arasındaki güç ilişkisidir. Devletlerin eylemlerini, ... güç ve hızlı harekete geçme dışında hiç bir şey
düzenleyemez..... diplomasi, gücün mevcudiyeti ve kullanımı için yüzeysel bir perdeden başka bir şey değildir. .... Bir devlet taleplerini güçle destekleyecek dayanıklılık ve iradeye sahip değilse, diplomasi yoluyla pek bir başarı elde edemez.
Nelson’nun da bir defasında ifade ettiği gibi , “Avrupa’daki en iyi ara bulucu, Britanya’ya ait bir savaş gemisi filosudur.”

... Lord Salisbury... “Doktorlara bakarsanız, hiçbir şey sıhhatli değildir; ilahiyatçılara bakarsanız hiçbir şey masum değildir; askerlere bakarsanız, hiçbir şey güvende değildir.”
...Askerler, güvenlik tehditlerinin değerlendirilmesinde, diğer devletlerin niyetlerinden ziyade kapasitelerine bakarlar. Niyetlerin ..siyasi, dönek, değişken olmaları, değerlendirilip, öngörülmelerini fiilen olanaksız kılar.... Her ihtimale hazırlıklı olmak askerlere ait bir sorumluluktur. 
*Asker  ve Devlet – Samuel P. Huntington*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder