10 Mart 2015 Salı

Tek taraflı terapi çatışmayı önlemiyor

Tek taraflı terapi çatışmayı önlemiyor

Tek taraflı terapi çatışmayı önlemiyor

11 Mart 2015, Çarşamba
Türkiye’de son dönemlerde aile ilişkileri daha şeffaf yaşanıyor. Böylece ailede problem yaşandığında gençler soluğu aile terapistlerinde alıyor. Aldığı bireysel terapi ile değişim geçirdiğine inanan taraf, bu değişime eşini dahil edemediğinde ise uyum bozuluyor ve ilişki boşanma ile sonuçlanabiliyor.
“Ben evlendiğimizde eşimi tanıyarak evlendiğimi sanıyordum ama aslında eşimi tanımıyormuşum. Eşimin duygu dünyasını ve nasıl bir çocukluk geçirdiğini daha çok hissettim. Eşimi bütün bir kimliğiyle kabullenmiş oldum. Bu, bende önce bir şefkat sonra da çok derin bir yakınlık oluşturdu.” ifadeleri aldıkları terapi sonrası evliliklerini kurtaran kişilere ait. Türkiye’deki evliliklerin en büyük eksikliğinin yakınlık olduğunu kaydeden Evlilik Enstitüsü’nden uzman psikolog Erhan Özden, “Eşten arkadaş olmaz deniyor. En güzel arkadaş eşten olur aslında. Ama bu yürekliliği gösterebilmek gerekiyor. Yüreğinizi bu kadar açabilirseniz eğer, eşinizi en yakınınıza alabilirsiniz.” diyor.
İmago Terapi’nin evliliği ‘İlk 6 ay rüya evresidir, 6 aydan sonra bir uyanma ve güç mücadelesi başlar’ diye tanımladığını söyleyen Özden,  “Benim çiftlere söylemek istediğim şu: Eğer evliliğinizde bir çatışma varsa ve bu çatışma sizi köşeye sıkıştırmışsa çok sağlıklı bir evliliğiniz var demektir. Çatışma yaşamayan evlilik içindeyseniz eyvah dediğimiz bir durumdur. Bu meydan muharebesinden vazgeçmeyin ve birbirinizin değişeceği bir düzleme oturtun.” diyor. Özden, bireysel terapilerin kişileri bir yerden sonra yol ayrımına götürdüğüne dikkat çekiyor. İlişkinin tek taraflı değiştirilmesinin uyumu bozduğunu ve çifti boşanmaya yaklaştırdığını kaydeden Özden, “İmago bunun farkında olarak çifti birlikte değiştirmeye odaklanıyor. İmago terapi tekniği Amerika’da 1980’lerden beri var olan bir psikoterapi akımı.” diyor. Uzman psikolog, İmago Terapi’yi şöyle anlatıyor: “İmago’da kişi ilişkisi ile birlikte odaya gelmiş oluyor. Bir simülasyon değil, canlı bir uygulama görebiliyorsun terapi odasında ve dokunduğunuz her şeyin yansıması tüm hayatına anında oluyor. Bireysel terapi, terapist ile danışan arasında bir ilişki olgunlaştırıp bunun üzerinden tedariki sağlar. İmago ise çiftin hâlihazırdaki ilişkisi üzerinden, birbirlerine terapistlik yapmalarını ve yardımcı olmalarını, destek olmalarını sağlıyor.”
EVLİLİĞİNİZİN SİZE ÖĞRETECEKLERİNE KULAK KABARTIN!
Uzman, çiftler arasında karşılaşılan en yaygın sorunları şöyle sıralıyor: “Kişilerin anne-babaları ve eşleri arasındaki sınırı çizememesi ve ebeveynlerden şikâyet. İlişki içerisine dahil olan üçüncü kişiler. Bir de kişilerin birbirine uyguladıkları psikolojik şiddet.”
Araştırmalara göre boşanmanın bulaşıcı olduğunu vurgulayan uzman çiftlere şunları tavsiye ediyor: “Evlilik kapısını içeriden kilitleyip, anahtarı bir süreliğine atın camdan aşağıya ve bütün mücadeleyi o meydanda yaşayın ve başka yere kaçmayın ve ne olursa orada olsun. Bunu yeterli sürede yaptığınızda ilişkiniz değişmiş olacak. Boşanma bir kaçış kapısı, diğer eşlerin çekiştirildiği sohbet ortamları kaçış noktası, ebeveynler kaçış noktası… Bunları yapmadığınız zaman ilişkinizde pek çok şeyin değiştiğini fark edeceksiniz. Şunu unutmamak lazım: Sorun yüzde 95 oranında yaptığınız eş seçimiyle ilgili değil, evliliği deneyimleme şeklinizin yanlışlığıyla ilgili bir durum. Yani buradaki kişinin isminin değişmesi ilişkinizi değiştirmeyecek. Bu evliliğin size anlatacağı, öğreteceği bir şeyler var. Buna kulaklarınızı tıkamak yerine bunu duymak lazım.”

http://www.zaman.com.tr/aile-saglik_tek-tarafli-terapi-catismayi-onlemiyor_2282657.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder