7 Mart 2015 Cumartesi

İnsan neyi ne kadar değiştirebilir *

Hiç kimse hiç kimseyi değiştiremez
-Her birimizin doğuştan getirdiği mizaç özellikleri ile; içine doğduğumuz kültürel yapıdan, en yakın planda da ailemizden öğrendiklerimizle oluşturduğumuz bir kişilik tipimiz vardır. Bu yapı bazı yönleriyle değişime ddirençli, bazı yönleriyle de öğrenmeye, deneyimlere bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.
-Kaldı ki ikili ilişkilerde yaşanan en büyük problemlerden birisi de bir tarafın diğer tarafı (Bu; bazen eş, bazen çocuk, bazen de anne baba olabilir.) değiştirmeye
çalışmasıyla başlar. ... ..
-Peşinen söylemeliyiz ki hiç kimse hiç kimseyi, eğer kendisi istemiyorsa, değişitiremez. İnsanın hükmü sadece kendisine geçer. ... ..
-“Peki, ne olacak o zaman?” diyorsanız... ..  bir doğruyu öncelikle içselleştirmiş olarak kendimizde yaşıyorsak ve çocuğumuzun, eşimizin de aynı doğruyu yaşamasını istiyorsak izlenecek yöntem... .. Doğru yaşama, ifade etme, geri çekilip bekleme. (Sabırsızca ve sıkıntıyla değil.)
-Belki tutar belki de tutmaz ama unutmayalım ki asli görevimiz,... .. diğerini değiştirmek değil. İnsanca ilişkiye devam etmek, küsmemek, kapris yapmamak, demogojik davranmamak. Dua etmek, samimi olmak, sahici bir örnek olabilmek gibi noktalara da dikkat etmek önemli.
-Bir örnek vermek gerekirse diyelim kieşimizin ve çocuğumuzun kitp okumasını istiyoruz. Öncelikli adım, kendimizin kitabı severek ve hakkını vererek okumasıdır. Kitap okurkenki halimizin karşı tarafta bıraktığı izlenim ne oluyor ki kitaptan nefret eden insanlara dönüşüyorlar, diye düşünmek lâzım.
Sen kimsenin sahibi değilsin
-Söyle ve geri çekil, ısrarla söyleye söyleye duyarsızlaştırma. Aşıla ve bekle. Yöntem budur.
-Eşlerle olan ilişki daha zor ve yıpratıcı olmakla beraber aynı ilke orada da geçerlidir. Doğruyu hatırlat; ilişkine zarar vermeden, yüzünü asmadan, hükümdarlık iddiasında bulunmadan çekil. Sen kimsenin sahibi değilsin, o nedenle sahiplenmekten vazgeç.
Sosyal ilişkilerdeki sıkıntıların çözüğmü de günlük yaşamdaki mutluluğumuz da bu ilkeleri ne kadar uygulayabildiğimize bağlıdır. Platon’un dediği gibi: “Kendini kontrol edebilen insan, dünyayı kontrol edebilir.”

*Haz ve Hız Çağında İlişkiler - Nazlı Özburun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder