14 Aralık 2014 Pazar

Senden adam olmaz *


-... Anne babanın seçenek sunarak zamanında geri çekilmesi, ergene her durumda yanında olduğunu söyleyerek net bir tavır içinde olması gerekir. Net olmakla saldırgan ve tahakküm edici olmak  karıştırılmamalıdır. Doğru olduğuna inanılan bir düşünce  davranışı dayatmak, uyum sağlamadığında eleştirerek yargılamak ve zaman zaman onu aşağılamak arasında fark vardır.
-Anne babanın, aralarında net ve tutarlı
olmaları gereken en önemli zamandır ergenlik. Eğer bu dönemde baba, çocuklarıyla ilgili yaşadığı hayal kırıklıklarından dolayı kendi dünyasına çekilmiş ve anneyi ergen çocuklarla baş başa bırakmışsa, annenin işi daha zor olacak, üstelik bir sonuç da alınamayacaktır.
-Ergenlik döneminde eşlerin çocuklarına karşı benzer düşünceleri savunarak,
en azından aynı evde yaşarken belli doğruların, vazife ve görevlerin herkes için geçerli olduğunu göstererek yaşamaları çok önemlidir.
-Eve geliş saati,paranın ne kadar verileceği, evdeki sorumluluların nasıl paylaşılacağı gibi olmazsa olmazlarının ergenlik döneminde tekrar tekrar hatırlatılması, ergenleri aşırı hassas ve isyankâr yapabilir. O nedenle... eşlerin ... benzer davranışları örnek olarak göstermeleri .... ..
-Diğer yandan bileim ki onlar bizim çocuklarımız olsalar bile istediğimiz gibi olmayacaklar. “Niye benim istediğim gibi olmuyor?” diyerek kendimizi sürekli hırpalamak ve ergeni suçlamak, ergenle ebeveynin arasını açmaktan başka işe yaramaz.
-Bunun yerine “Ben ne yapabilirim?” diye bakmak daha işlevseldir. ... ..

*Yaşarken kaybettiğimiz hayat - Nazlı Özburun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder