21 Mart 2017 Salı

Erkek gibi yetiştirilen kız çocukları *

-... .. Annenin sürekli eleştirilerine, uyarılarına maruz kalan, bir türlü kendini beğendiremeyen , başkaları ile kıyaslanan , olduğu gibi kabullenilmeyen kız çocukları da anneyi ve onun temsil ettiği cinselliği örnek almak konusunda güçlük yaşayabilirler. ... ..
-Narsistik kişilik yapısına sahip annelerde ise çocuk kendisinin bir uzantısı olarak algılanır. Annenin duygusal ihtiyaçlarını karşılaması beklenir. Çocuğun kendisine ait özellikleri
önemsenmez. Bağımsızlaşması istenmez. Anne kendi ihtiyaçlarına karşı çocuğun hassas olmasını bekler. Kırılgan davranır, çocuktur diye düşünmez, beklentisi büyüktür. En ufak hatasında çok şiddetli suçluluk duyguları yaşamasına sebep olabilir. ... ..
-Annesinin annesi olmak durumunda bile kalabilir. ... ... Çocuk için çok ağır bir yüktür. Büyümek zorunda olduğunu hisseder, anneyle aynı cinsiyette olmak, aynı kaderi paylaşmak şeklinde bir şartlanmaya dönüşebilir. ... .. Annesi gibi olmak, kaderi gibi  anlatılır. Öfkeli ve erkeksi bir yapı geliştirerek annesi gibi zayıf olmamaya çalışır. Bu durum bazen abartılı ve gereksiz davranışlara dönüşebilir. Abartılı bir maskülenlik, erkekten daha fazla erkek gibi davranmaya sebep olabilir. ... ..
-Annenin kendi yadılışından memnun olması, kadın olmaya dair olumlu duygular beslemesi kızının da kendi cinsiyetinden hoşnut olmasını sağlar. ... ..
-Yakınlık kurulmayan, hatta duygusal olarak reddedilen kız çocuk anneye uzaklaştığı gibi feminen olmaya da yabancılaşabilir. Kız gibi davranmak, kızlarla birlikte olmak reddettiği davranışlara dönüşebilir. Kız gibi giyinmek istemez, yaradılışında olan giyinme ve süslenme gibi tutumlara karşı aşırı sert tepkiler gösterebilir. ... ..  Adet görmekten çok fazla sıkıntı duyar. Her ay bu dönemlerde aşırı hırçın ve tepkisel olabilir.

*Kızları Kız Gibi Erkekleri Erkek Gibi Yetiştirmek – Banu Yaşar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder