20 Mart 2017 Pazartesi

İlk otorite ve gerçek otorite bağlantısı *

-Hayatta ilk otorite figürü babadır. Gerçi günümüzde bu rol büyük oranda anneye devredilmiş durumda. Anne kuralları koyan, otorite kurmaya çalışan kişi olunca kendisi de hırçınlaşmaktadır. Hem sevgi ve şefkat rolünü hem de otorite gücünü üstlenmek gerçek dışı bir beklentidir. ... ..
-Çocuklara oyun alanı olarak bir bahçe gösterilse, o bahçenin içinde güven içinde güvenle oynayabilecekleri fakat duvarın dışına çıkmamaları söylense
, itiraz etseler bile güven içinde oynamanın tadını hissederler. Babanın varlığı da böyle olmalıdır. Her ne kadar koyduğu kurallar çok hoşlarına gitmese de, aslında babaları onları sevdiği ve koruduğu için o sınırları koymuştur., bu bilgiyi sessizce bilir ve hissederler. Rencide edici, aşağılayıcı, kişiliklerini zedeleyici olmadığı sürece ilerde çoğunu hatırlamayacaklar. Akıllarında kalan babalarının onları ne kadar sevdiği ve korumaya çalıştığı olacaktır.
-Baba çocuğun hayatındaki ilk otorite figürü olarak, sonraki ilişkilerine de temel oluşturur. ... ..

-Babaya karşı gizli bir öfke ile büyümüş, bu duyguyu bastırmış ve içinde büyütmüş bir çocuk, her yaş diliminde karşılaşacağı otorite figürlerine karşı benzer olumsuz ve öfkeli tepkiler hissedebilir. Babaya karşı gösterilemeyen öfke, sonrakilere yansıtılabilir. ... ..

*Kızları Kız Gibi Erkekleri Erkek Gibi Yetiştirmek – Banu Yaşar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder