18 Ocak 2016 Pazartesi

Niyet okumayı bırak *

Dinimiz, başkaları adına niyet okuyup; kendi zan ve düşüncelerimiz doğrultusunda hükme varmamızı yasaklıyor.
Hazır zaman, beraberinde biyolojik ve psikolojik birçok hastalık da getirdi. Bu hastalıkların bazıları ferdi planda bazıları da toplumsal dairede yaşanıyor. Biraz
detaya indiğimizde, maalesef bu hastalıkların İslami toplumları daha fazla sardığını görüyoruz. Bunun da en büyük sebebi dinin özüne uygun bir hayat yaşanmamakla birlikte bastırılmış psikolojilerin dışa vurumu olarak değerlendiriliyor. ... ..
.. .. Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir hadisinde: “Zandan sakının. Çünkü zan, (hatıra gelen) sözlerin en yalanıdır. Başkalarının konuştuklarını (gizlice ve kötü niyetle) dinlemeyin, ayıplarını araştırmayın, birbirinize karşı övünüp böbürlenmeyin, birbirinizi kıskanmayın, kin tutmayın, yüz çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Allah’ın size emrettiği gibi kardeş olun.” diyor. Ayet ve hadiste de yoruma yer olamayacak surette konunun önemi ve hassasiyetine dikkat çekiliyor.... ..
... ..Öte yandan bir toplumda özellikle yönetici veya rehber vazifesi görenlerin daha fazla dikkatli olması gerekiyor. Çünkü fert, grup ve hatta devletlerin, hedef kitlelerini ikna etmek ve kendi bakış açılarından dünyaya bakmalarını sağlamak için müracaat ettikleri bir algı yönetimi söz konusu. İlahiyatçı-yazar Yüce’ye göre, algılar hakikate uygun, ölçülü ve sağlıklı yollarla yani meşru bir şekilde yapılmadığında ciddi içtimâî problemlere de sebebiyet verme ihtimali yüksek. İdare makamında olanların halka karşı sû-i zanlarının toplumu menfi yönden daha fazla etkileyeceğini Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), “Yönetici, halka sû-i zan ile davranırsa onları ifsat eder.” hadisiyle beyan ediyor. Zîrâ halkın çoğu gerektiği kadar ilim sahibi olmadığı gibi araştırma yapacak yetenek ve yetkiye de sahip değil. Durum böyle olunca da ileri gelenlerin (yönetici ve âlimler) dediklerini kafalarında daha da büyüterek komplo teorilerine ve şehir efsanelerine çevirirler. ... ..
.... ..
*Yazının tamamı için  e.cacan@zaman.com.tr
http://yenibahar.zaman.com.tr/toplum/niyet-okumayi-birak_553372

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder