13 Ocak 2016 Çarşamba

Eşinin hatasını yüzüne vurmak da aldatmadır *

Genellikle iş arkadaşları arasında başlayan arkadaşlıklar, açıkça adı konulmuş bir ilişkiye dönüşememiştir. Doğrudan cinsel ya da duygusal bir ilişki kurulmamıştır ama bu kişiler birbirlerinin yaşamları hakkında her şeyi bilirler. Tam olarak adı konulmadığı halde dostluk adı altında oluşan yakınlaşma genellikle eşlerden gizlenir; yani karılarının ya da kocalarının her şeyini bilen karşı cinsten bir arkadaşı olduğundan habersiz olan eşler aldatıldıklarının da farkında değildirler.
Saygısızlık, küçümseme, azarlama, hor görme, alay etme, aşağılama, başkalarının yanında küçük düşürme gibi davranışları içeren tavır ve davranışlar açık bir şekilde duygusal aldatmadır. Karşılıklı saygı ilişkinin vazgeçilmez unsurlarındandır, çünkü saygı ve sevgi bir paranın iki yüzü gibi birbirine sıkı sıkıya bağlı kavramlardır. Saygı olmazsa sevgi, sevgi olmazsa saygı da tam olarak olamaz. Dolayısıyla eşlerin birbirlerine saygılarının azalması ya da bitmesi, sevgilerini de kaçınılmaz bir sona sürükleyebilir.
Eşlerin birbirlerine yaptıkları olumlu eleştiriler, kötü yönlerini düzeltmeleri, ilişkiye zarar veren davranışlardan vazgeçmeleri için bir fırsattır.  Ancak bu eleştirilerin eşin ya da kendisinin annesi gibi yakın çevreden de olsa başka biriyle paylaşılarak eşin ifşa edilmesi ya da ilişkiyle ilgili eşler arasındaki özel konuların ifşa edilmesi, ilişkiyi ayakta tutan en önemli unsurlardan biri olan güvenin sarsılmasına neden olur. İfşa edilen konunun ne olduğu, ne kadar büyük ya da küçük, önemli ya da önemsiz olduğu fark etmez. Burada önemli olan, eşin ve ilişkinin mahremiyeti ihlal edilerek güvenin zedelenmiş olmasıdır.
... ..
Duygusal beklentilerin karşılanmaması, birbirlerinin yaptıkları ya da yapmadıkları nedeniyle çiftler arasında sessiz ve tepkisiz bir mesafe ve soğukluğun oluşmasına sebep olur. Eşine soğuk davranmaya başlayan, sırtını dönen taraf, eşiyle ilgilenmez, onu umursamaz olur. Genellikle bu soğukluk cinsel yaşamlarında da kendini gösterir. İlk zamanlar taraflar bu soğukluğun yuvadaki huzura ve güvene doğrultulmuş bir silah olduğunu fark etmez. ... ..
... ..

*Yazının tamamı için Serpil Özşen http://www.meydangazetesi.com.tr/esinin-hatasini-yuzune-vurmak-da-aldatmadir-makale,2357.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder