22 Haziran 2015 Pazartesi

baskı yalanı davet ediyor *

-Baskının fazla hissedildiği, insanların kendi düşüncelerini ifade edemedikleri ortamlarda yalanla daha çok karşılaşılır. Tersini söyleyecek olursak, demokratik ortamda insanlar fikirlerini açıkça söylemekten çekinmedikleri için daha az yalan söylerler. Ailelerde de durum aynıdır. ... ..
-Aile bireylerinin demokratik olup olmadıklarını haber veren üç özellik vardır. Bunlardan ilki özgürlükçülüktür, eleştiriye açıklıktır; kişi
kendisini, eleştiren birisi olduğunda ona kızmaz, çünkü eleştirinin faydalı olduğunun farkındadır. İkinci özellik farklı fikirlere saygı göstermektir, çoğulculuktur. Üçüncü özellik ise otoriter, despot olmamaktır.
-Demokrat olmayan, otoriter kişilerin kendi fikirlerini karşılarındakilere zorla kabul ettirmeye çalıştıkları rahatlıkla görülebilir. Bu kişiler kötü bir durumla karşılaştıklarında da savunmaya geçerek yalan söylemeye başlarlar.
-Aile içerisinde baskı ortamının oluşması sadece yalancılığa, ikiyüzlülüğe sebep olmaz; bireylerin bazı şeyleri gizlice yapmalartına, küsmek gibi pasif agresif tepkiler geliştirmelerine de sebep olur. Örneğin ders çalışması için babasından baskı gören çocuk, kitabını açar, çalışıyormuş gibi yapar, ama konuyu bir kere bile okumaz, sınavdan düşük not alınca babasının tepkisini görür ve bundan keyif alır. Çocuğun böyle bir pasif agresif tepki



geliştirmesi, babasından gördüğü tepkinin bir sonucudur.

*Genç Arkadaşım- Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder