22 Haziran 2015 Pazartesi

Genç-Ebeveyn Çatışması *

-Tarih boyunca kuşak çatışması hep olagelmiştir. Mısır’da bulunan binlerce yıllık papirüslerde bile ile kuşak çatışmaları ile ilgili bilgiler bulunur.
-Bu tür çatışmalar doğaldır ve insanın ilerlemesine hizmet eder.
-Anne-babanın çocukluklarındaki imkânlar farklı olduğu gibi, herhangi bir konudaki fikirleriniz de farklı olabilir. Ailede huzur ve güven ortamının hâkim olması için, farklılıklar baş gösterdiğinde hem senin,
hem de ebeveyninin doğru davranış biçimlerini uygulamanız gerekir.
-... aileler üzerinde yapılan bir araştırmada mutlu ailelerde üç ortak özellik tespit edildi. Bunlardan; ilki beraber zaman geçirilmesiydi; aile bireyleri tatile beraber gidiyor, yemeği beraber yiyor, beraber bazı paylaşımlarda bulunuyorlardı.
-İkinci özellik eleştiri, tenkit, suçlayıcı ve yargılayıcı sözler yerine takdir, övgü, onay sözcüklerinin kullanılmasıydı. Üçüncü özellik ise ailelerin düzenli olarak kiliseye gitmesiydi. Yni aile bireylerinin ortak hayat felsefesi, ortak değerleri vardı; olaylara benzer bakışla bakıyor, ortak kültürel paylaşımlarda bulunuyorlardı.
-Araştırma sonucu elde edilen bu bilgiler aynı zamanda ailelerin çatışma alanlarınıo da ortaya koydu. Aile bireyleri ortak paylaşımlarda bulunmazlarsa, örneğin gençler tatile anne-babalarıyla gitmek yerine arkadaşlarıyla gitmeti tercih ederlerse bu durumda anne-baba kaygıya kapılacaklardı. Çocuklarının ellerinden kayıp gittiğini düşünecekeler; çocuklarının yanlışşeyler yapacağı, kötü bir ortama uyup hayatını mahvedebileceği konusunda endişe duyacaklar ve bu endişe ebeveynleri çocuklarını kontrol etmeye itecekti.

*Genç Arkadaşım- Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder