25 Temmuz 2013 Perşembe

Koca Topçu

E.Orgeneral M.Hikmet Bayar’ın iki ciltten oluşan “Yarım Asırlık Asker” isimli anı kitabının ilk cildinde yer alan aşağıdaki bölüm; askerliğini topçu olarak yapanların ilgisini çekecek türden.

Ocak 1963’te A.B.D. topçu ve Füze okulu (Lowton – Fort Sill)’ndaki gösteri tabikatı sırasında yaşananlar anlatılıyor:
Gösteri tatbikatı izleniyor.
Konu, dersin öğretmeni tarafından: “Mekanize piyade alayı ile direk desteğine verilen topçu taburunun ve ast birliklerinin kuruluşlarını; her birinin
kadro silah, araç ve gereçlerini tanıtmak ve
 topçu unsurlarının piyade alayı içindeki yerlerini belirtmek”
 şeklinde açıklandı.
Gösteri tatbikatına katılan birlikler,
Piyade alay karargâhı ve karargâh bölüğü, piyade tabur karargâhı ve karargâh bölüğü, piyade bölüğü ve onların komutanları refakatindeki topçu irtibat subayları ve ileri gözetleyicileri, üniteler halinde, sırayla önümüzden geçiyor idiler.
Dersin öğretmeni, ses yayın cihazı aracılığı ile zaman zaman geçen birliğin kadro görevlisi personelini de konuşturmak suretiyle, açıklamalarda bulunuyor ve onları bize tanıtıyor.
Alayın gerisinde topçu birlikleri tertiplenmiş, piyadelerden sonra onlar da önümüzden geçecek ve bize tanıtılacaklar.
Gösteri birliği çok iyi hazırlanmış; takdimci öğretmenle mükemmel bir uyum içinde ve disiplinli bir şekilde tatbikatı sürdürüyor.
Piyade bölüğü, amfi önüne geldiğinde; bölük komutanının arkasındaki kariyerde bulunan subayın kıyafetindeki bozukluk ve disiplinsiz davranışları hepimizin dikkatini çekti. Takdimci öğretmen de onu gördü ve; “O ne biçim görünüş; mihverin geriye kaymışa; yakanın düğmeleri açık; kariyer üzerinde eğilmiş, askere yakışmayan bir şekilde duruyorsun. Hem de subaysın. Kimsin sen? Görevin ne? Bu disiplinsiz davranışların nereden kaynaklanıyor?” diye azarladı.
O subayın dudak mikrofonuna konuşmasını biz de duyduk.
“Siz benim kim olduğumu biliyorsunuz. Ben kendimi tanıtayım.” dedi ve devam etti.
“Ben Topçu İleri Gözetleyicisiyim. Piyade bölüğünün ihtiyaç duyacağı yere, anında topçu ateş desteği sağlarım. Bölük komutanının, isteğini bana iletmesi yeterli. Mesela, ilerleyişini, şu karşı tepedeki düşman makineli tüfeği mi engelliyor? Anında üzerine topçu taburunun ateşini toplatır ve onu hemen sustururum.” Dedi ve o anda, eliyle işaret ettiği tepe üzerine 12 top mermisinin patlamalarını gördük. Biraz sonra da seslerini işittik.
O subay konuşmasına devam etti ve , “Piyade bölüğü, taarruz hedeflerine ilerlerken; yanına şu sırtlardan düşman, bir karşı taarruz mu başlattı? Onu engellemek üzere hemen önüne baraj ateşi açtırırım.” dedi ve sözünü bitirdiği anda;  bu sefer üç bataryası ile açtığı baraj ateşinin paralanmalarını gördük.
“İstersem, gökte yıldız çizerim.” dedi. O anda, “ihtiraklı” tapaların patlamaları ile havada bir yıldız oluştu. “İstersem, mermi yolunu çizerim.” Dedi ve o anda gökyüzünde, top mevzilerinden hedef bölgesine doğru bir mermi yolu şekli belirdi.
“istersem, göğe adımı yazdırırım. “ dedi ve o anda havada; ihtiraklı mermi paralanmaları ile İngilizce , “İleri Gözetleyici     karşılığı olan “Forward Observer”  deyiminin kısaltılmış şekli “F.O.” harfleri görüldü.
“İstersem, cephedeki bütün topçu taburlarının ateşlerini aynı anda, şu karşıdaki sırtlarda toplatırım.” dedi. Dört topçu taburu tarafından atılan mermiler hedefte zaman yapılarak aynı anda o sırtlarda paralandı.
Takdimci öğretmen;
“Evet seni tanıdık. Sen topçuymuşsun. Piyade birlikleri için de çok değerli imişsin. Bir de disiplinli olursan çok iyi olacak” dedi.
Topçu İleri Gözetleyicisi subayı;
“Başüstüne” dedi. Kılık kıyafetini ve kariyerin üstündeki duruşunu düzeltip önümüzden geçerek gitti.
O zaman, baştan İG subayının bozuk kıyafet ve disiplinsiz duruşunun; biz kursiyerlerin gösteriyi daha dikkatle izlememiz için senaryoya dâhil edildiğini anladık. ….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder