25 Temmuz 2013 Perşembe

Ev hali – Radyo programı ı

Programın uzman konuğu telefonda konuğunun anlattıklarını dinliyor, arada bir güven verici ses tonuyla sorular soruyordu. Telefondaki ses rahatlamanın verdiği ruh haliyle anlatmaya devam ediyordu; “… .. insan neden evlenir…. .Allah’ın emri peygamberi kavli.. .. tamam doğru da… uygulama nasıl olacak …   lezzetli yemekler, akşam içine gireceğimiz bir evimiz, güzel eşyalarımız… …  ara sıra
 seyahate çıkmak…. .. muhabbet etmek ..  .. ..  birkaç çocuk sahibi olmak … sonra sessizce yan yana oturalım .. …  uzaktan bakışalım.. …şimdi değil, sonra… başım ağrıyor… ne bitmez baş ağrısıymış.. .. .. baş ağrısı bitti, yeni bahaneler üredi.. ..   ..çocuk yapmak, uyumlu eş olmak için  tek başına yeterli mi .. .. .. ön şart mı… ..    eşlerin farklı öncelikleri olmaz mı,  .. .. .. bunlar arasında denge sağlansa fena mı olur ..  ….  işler benim şartlarımda yürür .... ..  .. dışarıda kendime gösterdiğim özeni evde gösteremem.. .. ..neden sıkıntıya gireyim.. .. .. ..  ben ne dersem o olur..   azgın teke sendromu benzetmeleriyle yakışıksız kıyaslamalar… ..  .. argo sıfatlarla aşağılamalar …. .. …   .. paronaya benzetmeleri… .. .. sorunu görmezden gel… .. düşünceleri ifade etmeye çalıştığımda ….  boş ver önemsiz şeylerle kafanı yorma der gibi..  .. .. sanki lavabo … akıt gitsin … arkanı dönünce sorunlar buharlaşıyor mu? … .. …..anlamaya , anlatmaya çalıştım, başarılı olamadığımı görüyorum…. ..lezzetli yemek benim önceliğim değil, hatta hiç olmasa aramam…. …aramadığım şeyler kadar aradığım ayrıntılar olamaz mı… …önceliklerim var, ama takan var mı? …   evde bulamadığım yemeği dışarıda bulabilirim … .. dışarıda bulabileceğim çok şey var… … …ama  dışarıda aranmaması gerekenleri de unutmamalıyız… .. …. açıkça ifadeler yetmiyor olmalı.. …   ağızdan çıkan sözlerle uygulamanın örtüşmesi gerekmez mi… … .. . aynası iştir kişinin lafa bakılmaz … .. ikna edicilikten uzak yapay  güzel sözler  .. …..   çocuk mu kandırıyoruz?  … …fazla naz aşık usandırırmış .. .. ..    artık usandım…  yoruldum …sorunlara ilgisiz kalmak, sabretmek , mevcutla yetinmek, şikâyet yok,  kanaat var formülü tutar mı? “
dedi.

Programı hazırlayan uzman; kitabından (*) alıntılar yaparak açıklamalarını sıralamaya başladı.
Günümüz iletişim çağında en büyük problem iletişimsizlik. … .. Biz olması gerekenleri anlatalım. Problemleri tespit edelim. Çözüm önerilerinde bulunalım. …..
Eşini başkasıyla kıyaslama.   Her insan başka bir âlemdir. Hiç biri diğerine benzemez …. ..
….   … Derdini anlat. Verdiği reçeteyi uygula. Bu hastalığın uzmanı onlardır. Böyle bir usta bulamadıysan ve kendinle baş edemiyorsan bir … hekimden yardım al. Bu ayıp değildir.  Kendine ve eşine yapacağın en büyük iyiliktir.
Eşinin işlerinde senin yardım etmenden hoşlanıyorsa, ona yapabileceğin en güzel sevgi davranışı, o sofrayı kurarken senin salatayı karıştırman veya ekmeği dilimlemen olacaktır. .. Eşinin birinci sevgi dili fiziksel temas ise ona uygun davranışlarda bulunmalısın. ..
Eşini memnun etmek için sarf ettiğin her gayretin bir ecri var. Allah eşler arasında sevgiyi besleyen her davranışa sevap veriyor. … .. …
Akıllı bir kadın eşini istediği gibi yönlendirebilir…. .. maalesef en büyük problem, eşlerin anlayışı hep karşıdan beklemesi. Anlayış gösteren ben olayım demiyorlar. Hayırlı işlerde erken davrananları Allah sever.
Mutluluk iksiri cinsellik.. …. Allah her şeyi yerli yerince yaratmış…  … …Eğer böyle bir tatmin vermeseydi insanların ne kadarı neslin devamı için bunca zahmete katlanırdı? … … .. Evlendikten sonra helâlinle yaşayacağın cinselliğe sevap verileceğini Efendimiz(sav) haber vermiş. ..  ..  Eşinin senden uzaklaşmasına ve aranızdaki muhabbetin azalmasına fırsat vermemelisin. …  … .. Eşinin yanında kılık kıyafetine dikkat etmelisin. Görüntün eşinin gözünü sana yöneltmelidir. Bu bölümdeki sözler hem kadına hem de erkeğedir. Eşini tanımışsındır, hoşlanacağı şeyleri giymelisin. … .. .. Bencil davranma.. .. … ..Cinsel hayatında mutlu olur ve eşini mutlu edersen yaşayabileceğin diğer problemlerin çözümü daha kolay olacaktır. …. … .. Eşinin davetini geri çevirme. Onu şeytanın tuzağına düşürmüş olursun. Eşlerin biri birinin ihtiyacına cevap vermemesi onları yanlışa sürüklemektedir. Bir anlık gaflet… … .. Burada sebep olan kadar yapan da sorumludur. “Bir şerrin işlenmesine sebep olan, yapan gibidir.” .. .. ..

Uzmanın açıklamaları sonrasında söz almak isteyen program katılıcısı tekrar konuşmak istedi.   …. Süremiz doldu, bir sonraki programda buluşmak üzere …..” açıklaması sonrasında reklamlar başladı.
*Aşkın Ev Hali – Ahmet Bulut , Gülseren Gümüş (Yazarın mesajlarını doğru anlayabilmek için kitabı bütün olarak değerlendirmesi gerekir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder