28 Temmuz 2013 Pazar

Ev hali – Radyo programı ııı

Programı sunan uzman “yine birlikte olmanın ve huzura pencere açmanın heyecanını paylaşıyoruz. İlerleyen dakikalarda telefonlarımızı almaya başlayacağız… ” diyerek ilk sunuşunu yaptı.
Önceki programlarda olduğu gibi aile ve onu oluşturan bireyler arasındaki ilişkiler, karşılıklı haklar gündemi oluşturuyordu. Sunucu gelen maillere de vurgu yaparak, yaz süresince daha sık yaşanan
 düğünler ve yeni kurulmakta olan yuvaları gündemine getirmişti.
Elindeki kitaplara(*) vurgu yaparak;
“… En sağlıklı evliliğin, “tanıştırma” yoluyla olduğuna inanıyorum” dedi. “Size tavsiyem oğlunuza uygun birini arayın. Bulduğunuzda oğlunuzla görüşün. Konuşsunlar. Biri birlerine beklentilerini anlatsınlar. Akılları kabul eder, gönülleri ısınırsa ”Vira bismillah” deyin. … Evladınızı zorla evlendirmeyin. Bu doğru değil. Kendisini, istemediği amcasının oğluyla zorla evlendirmeye çalışan babasını Peygamberimize(sav) şikâyet eden kızı dinleyen Efendimiz(sav) kızın babasını çağırdı. Bu anlatılanların doğru olduğunu öğrenince babayı uyardı “kızını istemediği biri ile zorla
evlendiremezsin.” …. …. …. “ (**) Gençlerin beğenmedikleri bir kimseyle istemeyerek evlendirilmesi doğru değildir. Onların rızası alınmadıkça, bu evlendirme caiz olmaz. .. … … yaşı, fikri ve kültürü elverişli gençleri mümkün olduğu kadar kendi tercihlerinde serbest bırakmak gerekir. . Bununla birlikte en uygunu hem evlenecek gencin, hem de onun büyüklerinin uygun bulduğu…  kimsenin seçilmesidir. (***) Evlenmek, bir gönül işidir. Karşılıklı sevgi ve istek olmadan, aile yuvası kurulamaz. Bu sevginin, ileride kurulabileceğini ummak da hülyadan ibarettir. Gönüllere tahakküm edilemez. … …  Erkekleri, sevmedikleri kızla evlendirmek yasak olduğu gibi, kızları da sevmediği ile evlendirmek yasaktır. Rızasız yapılan evliliğe İslamiyet müsaade etmez…… .. Bu gençleri ateşe atmak demektir.” … ….
*Aşkın ev hali – Ahmet Bulut , Gülseren Gümüş
** Evlilik Rehberi – Yusuf Özcan
***Aile Huzuru – Ragıp Güzel(Kitaplardaki mesajları doğru anlayabilmek için, kitaplardan alıntıların yeterli olmayacağı, ilgili kitabın bütün olarak değerlendirmesi gerektiği dikkate alınmalıdır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder