25 Aralık 2019 Çarşamba

Eşim el iyisi ama neden ev iyisi değil?*

Gerek alkış peşinde koşanlar, gerek bağımlı kişilik özellikleri olanlar, esas mutluluğun başkalarının onay veya takdirinden geçtiğine inanır.
            Evdekileri (evliyse eşi+çocukları değilse anne+baba+kardeş ve diğer akrabaları) kendi uzantısı gibi görür. Onlar, aynı zamanda onun güvenli alanıdır. Onları değersizleştirebilir, onlara bağırabilir. Yok sayabilir ama dışarıdakilere müthiş ilgili ve saygılı davranabilir.
            *Koşullu sevgi ile büyüyenler,
*Yetersiz ilgi ve sevgi ile büyüyenler,
*Bağımlı veya narsistik ebeveynler ile büyüyenler,
dış onaya fazlaca takılır.
            Bahsettiğim üç kategoride de kişinin temel dinamiği değersizlik hissidir. Kişi kendini değersiz hissettiği için, değerli olmak adına sürekli birilerinin  onayına
, alkışına veya teşekkürüne ihtiyaç duyar.
Derinden gelen değersizlik hissi nedeniyle Benim gibi değersiz biriyle ancak değersiz birileri beraber olur, “diye düşünür ve kendi uzantısı gibi gördüğü eşini, ailesini küçünsemeye başlar. Bu bir aktarımdır. Kendi içinde hissettiği rahatsızlık hissini başkalarına akıtarak gevşer, rahatlar.
            Bir süre sonra, evini ailesini akrabalarını önemsememeye başlar. Hatta arkadaşları için de aynı şeyi düşünür.Ulaşılmaz gördüğü kişilerin sevgisini kazandıktan sonra listeye ekler. Sürekli sevene ve ilgi gösterene değil ilgiyi göstermeyene ya da gıdım gıdım verene odakjlanır. Zanneder ki onların azı, yanındakilerin çoğundan daha büyüktür.
            Diğer yandan dış onaylı anne baba ile büyüyenler
 Elâlemin dediğine göre yaşayanlar, uyum ve onay ile kendini değerli hissedenler, daha fazla “el iyisi” olurlar. Mutlu ve değerli hissetmenin başkasının memnuniyeti ile mümkün olduğunu düşünenler, ancak başkaları üzerinden bu duygulara ulaşabilirler.
            Bu kişiler, evdekilere rahatça “hayır” derken, dışarıdai imajları adına çoğu zaman “evet” derler. Genelde evdeki o ile dışarıdaki o arasında makas fazlaca açıktır.Evlilikleri bittiğinde ise çevrelerindeki çoğu insan şaşırır. Çünkü dışarıda mükemmel gibi görünen el iyileri, eve karşı umursamaz veya tahammülsüz olabilirler.
            Büyülü ve onay odaklı yönleri nedeniyle eşlerini en başta çabuk ikna etmiş olabilirler. Tabii bir de şu var; bu kadar büyülü bir vitrine kapılmak da başka bir özellik içerir. Kurtarıcı arayan, dominant karakterler, sorumluluğu sevmeyenler veya bağımlı özellikleri olanlar için el iyileri “Doğru insan! “ olarak algılanabilir.


*bensiz biz olmaz & Serhat Yabancı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder