11 Kasım 2015 Çarşamba

benmerkezci anne *

-... .. benmerkezci anne çocuğuna çok tutkundur.  Çocuğunu çok sever. O yüzden farkında bile olmadan her şeyi çocuğunun adına düşünür. Onun adına karar verir. Çocuğunun adına soru sorar. Çocuğunun adına cevap verir. Çocuğunun adına gler. Çocuğunun adına aplar. Gelecek planlarını çocuğu için kendisi yapar. Benmerkezci bir anne kendini çocuğunda yaşar. Ama çocuğun kendisi yaşamaz. Çocuk, kendi kişiliğini ve kimliğini yaşayamaz, geliştiremez. Gülünecek yerde gülemez, ağlanacak yerde doyasıya ağlayamaz.. ..

Peki, anne neden çocuğunu yok ederek kendi çocuğunda yaşar?
-Çocukluk yıllaruında kendini ve çocukluğunu doyasıya yaşayamamış bir kız çocuğu, büyüyüp kendisi anne olduğunda kendi çocuklarında çocukluğunu yaşamaya başlar. ... .. Kendi hayallerini çocuğunda yaşatmaya gayret eder. Belki anne çocukluğundan beri doktor olmayı hayal etmektedir; ... .. Böylesine bir anne çocuğunun doktor olması için elinden geleni yapacaktır. Böylesi,ne bir annenin çocuğu ortaöğretim bitirme sınavlarında başarısız olmamalıdır. Lisede normal liseye gitmemelidir. Üniversitede yüksek puan almalıdır. O yüzden bu anne cebinde olsa da olmasa da çocuğunu dersanelere, kurslara; gerekirse özel derslere göndrmek zorunda hisseder kendini. Böylesi bir anne için çocuğun başarısızlığı, ona ızdırap verir. Sanki başarısız olan kendisiymiş gibi öfkelenir, sinirlenir veya hırçınlaşır.
-İşte bu anne, çocuğuna karşı sevgi ve merhamet doludur; ama bilinmez bir nedenle çocuğunun başarısı için çok çaba sarf eder. Hâlbuki çocuğun kendisine sorsanız, çocuk bırakın doktor olmayı, kan görmeye bile tahammül edemeyen duygusal bir dünyaya sahiptir.

-... .. Çocuğunun kendisinden habersiz ve izinsiz birşeyb yapmasına izin vermeyerek kendine bağımlı hale getirir.... .. 

*Annelik Sanatı - Pedegog Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder