27 Ekim 2015 Salı

Detaycı & Yorgun Kadınlar *

... .. Kadın ve erkeğin yaratılışlarından gelen en büyük farklılığı iki tarafın da kaçırması. Bu en mühim farklılık şu: Erkekler bütüne bakan, kadınlar detaya bakan kişiler olarak yaratılmış.
-Küçük şeyler, kadınlar için çok değerliyken, erkekler için pek ehemmiyet arz etmiyor. Kadın ve erkek birbirini tamamlıyor aslında.  Biri bütünü, biri detayı görünce ekik parçalar tamamlanıyor. Aile ve toplumda düzeni sağlaması gereken bu hal neden huzursuzluğa sebep oluyor? İki tarafın birbirini tanımak için bir parça gayret göstermesi yeter oysa.
-Küçük şeyler, detaylar
önemlidir. Çok güzel bir söz var: “Bir çivi yüzünden bir nal, bir nal yüzünden bir at, bir at yüzünden bir süvari ölür.”
-... .. Kadınlar ocakta beş çeşit yemek yaparken, bir yandan televizyon seyredip, bir yandan telefonla konuşur, öbür taraftan da çocuğuna bakabilir. Kadının, gözü, eli, ayağı, çenesi, kafası aynı anda çalışıp farklı şeyler yapabilirler. Ahtopot gibidir kadınlar.
-Sevgili peygamberimiz zamanında kadınlar savaşta, barışta, ticarette, ilmî ve sosyal çalışmalarda hep katılımcı olmuşlar. İslam kadını hiç bir zaman eve hapsetmemiş, sedece kadın-erkek arasındaki çekicilikten dolayı bir arada yaşama hususunda belli sınırlar koymuş.
-Aile hayatında bu farklılığın sıkıntı olmaması için yapılacak olanlara gelelim. Öncelikle kadınların, erkeklerin detaycı yaratılmadığını kabulenmesi lâzım. Doğumgünümü unuttu, evlilik yıldönümünde bir çiçek bile getirmedi, üzgün olduğumu gördüğü halde anlamak için gayret etmedi. Yemeği yedi eline sağlık demedi. ... ..
-... .. erkek beyni için bunlar hep detaydır, dikkaini çekmez, ona önemli gelmediği için anlamaz. ... .. Öyle erkeklerde var ama istisnalar kaideyi bozmaz. ... .. Erkeğin fıtratını göz önüne almalı. ... ..
-... .. Bütün günü temizlikle geçirip akşam eşinizin karşısına yorgun çıkmayın ... .. Erkek için mühim olan, karısının kendine karşı davranışı, güler yüzüdür. ... .. mükemmel ev hanımıno oynamaya kalkmayın. ... .. Yorulmuyorsanız, bünyeniz kaldırıyorsa iiiiikisini bir arada yapın. İkisi bir arada olmuyorsa güler yüzlü olmayı tercih edin. ... .. 
-... .. Televizyon programlarının yükünü atın üzerinizden.
-... .. Çok çeşitli yemekler yapmaya uğraşıp, kendinizi helâk etmenize gerek yok. ... .. televizyon programlarında her gördüğünüz yemeyi denemeye kalkışmayın. ... ..
-... .. Çocuklar... .. bu meselelerde de çocuklarınıza sorumluluk verin. Üzerinizdeki yükün bir kısmını onlara yükleyin. Kendi işiniz yetmiyormuş gibi bir de onların işlerini yüklenmeyin. Anne babaların vazifesi çocuklarını mutlu etmek değildir. Anne babaların görevi çocuklarını dünya ve ahiret hayatına hazırlamaktır.

-Sorumluluk vermezseniz hiçbir zaman sorumluluk sahibi olmazlar. Yapmayın, yıkın işi üstlerine,... .. yapacaklardır.  Her şeye yetişmeye çalışıp mükemmel anne, mükemmel aşçı ve mükemmel eş olmaya uğraşmayın. (Eşinize iyi bir sevgili olmaya uğraşın) Yoksa erken yaşta yaşlanır, mükemmel bir depresyon sahibi olursunuz. ... ..
*Kulak Âşık Olurmuş Gözden Evvel – Sema Maraşlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder