… … Üye seçiminde hizmet değil şahsi tanışıklıklar, dostluk ve ahbaplık ilişkileri etkili olmuş, kimi komite üyeleri iç mücadelede üstünlük kurabilmek için kendisiyle birlikte hareket edecek subayları komiteye sokmuştu. … … Nitekim komite listesi açıklandığında… … … gibi örgütlenme sürecinde önemli rolleri olan kurucu subayların yer almadığı görülmüştür.
… … … ihtilal şartlarında hukuki durum değil, gücün belirlediği fiili durumun genel
belirleyiciliğine uygundur.
… iktidar mücadelesi
söz konusu olduğunda, herkesin ayrı bir hesabı vardır. Sadakat beklentisi beyhudedir. İktidara dayanak olan güçle bir süre geçince bizzat iktidar olmayı istemektedir.
söz konusu olduğunda, herkesin ayrı bir hesabı vardır. Sadakat beklentisi beyhudedir. İktidara dayanak olan güçle bir süre geçince bizzat iktidar olmayı istemektedir.
…. Silahlı Kuvvetler gelenekleri içinde en güçlü olanı hiyerarşidir. Ve MBK üyeleri bu gerçeği dikkate almayan bir tutum göstermekteydi. Bu nedenle komite ile silahlı kuvvetler arasındaki ilişkilerde sonraki olaylara yön veren en önemli etken, MBK üyelerinin silahlı kuvvetlerin hiyerarşik yapısını zedeleyici davranışlar olmuştur. Bozulmakta olan disiplin ve hiyerarşik yapıyı kotuma düşüncesi, sonuçta ortaya birçok cunta örgütlenmesi çıkmıştır.
“Silahlı Kuvvetler Birliği” ortaya çıkan bu hiyerarşi dışı oluşumları birleştiren bir örgüt niteliğindedir.
… …Aydemir’e göre … … “aşiret reisi imişler gibi” taraftar toplamaya başlamıştı. … … mağdur olduğuna inanan … da ayrı bir teşkilat kurabilmek için bütün güçleriyle çalışmaktaydı. Artık ordu çeşitli fikir akımlarına göre bölünmüş, çeşitli gruplarla ilişki içinde siyasete dalarak bocalamaya başlamıştı. Bu durum karşısında “kendini görevli hisseden” Aydemir, Ankara’daki bazı arkadaşlarıyla birlikte Silahlı Kuvvetler Birliği’nin kuruluşuna önderlik etmişti.
…
Silahlı Kuvvetler Birliği’nde Bölünme:
Albaylar ve Generaller.
… … Bu gruba “Albaylar Cuntası” adı veriliyordu.Ankara’daki genel kurul toplantılarına çoğunlukla …. Başkanlık ediyordu. …
… Ana prensiplerde silahlı kuvvetlerin seçimlerden sonra iktidarı seçilmiş partilere devrederek asıl görevine döneceği açıkça belirtilmişti. Ancak prensiplere bakıldığında bir kısmının seçim sonrasına ait olduğu görülmektedir. Seçim sonrasına ilişkin bazı konular teminat altına alınmaya çalışılmıştır. Seçilmiş iktidarı bağlayıcı nitelikte ve yerine getirilmediği taktirde silahlı müdahalenin yapılaca belirtilen bu kararlarla ordunun seçimlerden sonra da siyaset üzerinde “Demoklesin kılıcı” olarak kalacağı açıktır. Böylece orduyu siyaset dışına çekmek üzere kurulan SKB, bizzat siyasetin baş aktörü konumuna geliyordu. …
* Askeri Müdahalelerin Orduya Etkisi-Hiyerarşi Dışı Örgütlenmeden Emir komuta Zincirine -Doğan Akyaz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder